Articole
Cand vine vorba de durabilitate si rezistenta in timp, cele doua sisteme structurale pleaca de la acelasi nivel, atat timp cat sunt respectate anumite prevederi specifice fiecaruia in parte.
Extrem de util pentru orice construcţie, indiferent dacă este vorba despre un proiect de casă , de proiectul unei clădiri industriale sau de orice alt fel de construcţie, cartea tehnică este ansamblul de documente referitoare la proiectare, execuţie, recepţie şi exploatare. Cartea tehnică permite nu numai o mai uşoară certificare a calităţii produsului final, ci şi identificarea şi determinarea stării tehnice a construcţiei şi o ...
Proiectul de autorizare este, de fapt, documentaţia tehnică necesară pentru obţinerea autorizaţiei de construire pentru un proiect de casă. În momentul eliberării ei de către Primărie, Autorizaţia de construire este însoţită de Proiectul de autorizare depus în prealabil şi care, în această etapă, poartă o ştampilă cu un mesaj extrem de explicit: „Vizat spre neschimbare”. Aşadar, eliberarea şi validitatea Autorizaţiei de construire este determinată de respectarea „angajamentelor” şi „prescripţiilor” înscrise în Proiectul de autorizare.
Dacă plănuieşti să construieşti o casă şi ai stabilit deja, împreună cu arhitectul, detaliile proiectului, ba chiar ai obţinut şi Certificatul de Urbanism, în continuare trebuie să obţii Autorizaţia de Construcţie care să îţi permită să începi lucrările de execuţie. Vei obţine însă Autorizaţia de Construţie abia după ce ai reuşit să faci rost de toate avizele pe care inginerul de urbanism le-a bifat în Certificatul de Urbanism. Va trebui ca împreună cu arhitectul să fie întocmite documentaţiile necesare obţinerii fiecărui tip de aviz în parte.
Între provocările ridicate de proiectele de casă se numără şi realizarea unui sistem de instalaţii sanitare de bună calitate. Pentru a asigura această reuşită este important ca acestea să nu fie doar funcţionale, ci şi durabile şi, desigur, fiabile.
Planul urbanistic zonal (P.U.Z.) şi Planul urbanistic de detaliu (P.U.D.) constituie şi ele, prin rolurile diferite care le sunt alocate, documentaţii importante în baza cărora se poate întocmi certificatul de urbanism care va menţiona că proiectul pentru aprobarea lucrărilor de construcţii de case sau de orice alt tip trebuie să respecte prevederile acestor documentaţii.
Este important să fie clarificat rolul planului urbanistic general (P.U.G.), fie şi numai pentru că certificatul de urbanism, indispensabil atunci când se doreşte realizarea de construcţii de case, se întocmeşte în conformitate cu prevederile documentaţiilor de urbanism, aşa cum sunt P.U.G., P.U.Z. sau P.U.D.
Ne vom opri de această dată asupra conceptului general documentaţii de urbanism, care se cuvine să fie descris cu precizie, întrucât în această categorie intră trei elemente esenţiale pentru obţinerea certificatului de urbanism, planul de urbanism general, planul de urbanism zonal şi planul de urbanism de detaliu, pe care le vom descrie în articole viitoare.
Certificatul de performanţă energetică este un act normativ care îi obligă pe proprietari să facă demersurile necesare pentru a evalua clasa de performanţă energetică a clădirii pe care o deţin. Reglementările interzic proprietarilor să vândă sau să închirieze imobilele pe care le deţin în absenţa unui Certificat de performanţă energetică.
Betonul aparent este o modalitate de a exploata în arhitectură caracterul ones, brut şi nepretenţios al unui material care nu ocupă, în general, un loc important în rândul detaliilor estetice.
Mulţi visează că, mai devreme sau mai târziu, vor reuşi să-şi construiască o casă. Cei care pot spera că visul le va deveni realitate într-un interval relativ scurt de timp se avântă cu entuziasm în multitudinea de opţiuni. Problema centrală devine, cel puţin pentru o vreme, alegera modelului ideal.
Un concept foarte generos ca potenţial, dar relativ puţin cunoscut este cel de grădină verticală. Probabil cea mai cunoscută punere în practică a acestui concept o constituie modul în care arhitectul Jean Nouvel a realizat pereţii exteriori ai Muzeului Quai Brally din Paris.
Grafenul este format dintr-un singur strat de atomi de carbon, dispuşi într-o structură hexagonală. Este extras din alotropul carbonului, grafitul. Cei care au reuşit pentru prima dată să-l izoleze, în urmă cu mai bine de 10 ani, au fost fizicienii de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie.
Se vorbeşte adesea despre printarea 3D şi nu sunt puţini cei care nu reuşesc încă să înţeleagă până la capăt ce presupune acest proces şi cum e posibil ca el să se realizeze.
Sticla inteligentă este un tip de sticlă care răspunde la variaţiile de electricitate, lumină şi căldură schimbându-şi culoarea şi gradul de opacitate.
Folosirea betonului în diferite proiecte, fie că este vorba despre construcţii de case, de proiecte de amenajări interioare şi/sau exterioare nu este un proces care să poată fi descris ca fiind, în primul rând, costisitor.
Deşi controversat, întrucât mulţi susţin că acest tip de material a existat cu ceva timp înainte ca studioul de design din Milano, MammaFotogramma, să îl scoată pe piaţă, Woodskin este totuşi un material inovativ care se poate preta multor idei creative.
Atunci când vă propuneţi să începeţi construcţii de case, este bine să aveţi în vedere toate documentaţiile pe care legea le prevede pentru autorizarea construcţiei. Unul dintre stadiile ce precedă eliberarea autorizaţiei de construire este realizarea unui studiu de însorire.
Studiul geotehnic este o obligaţie stipulată prin lege (mai precis prin Legea 50/1991) a celor care îşi propun să realizeze o construcţie. Un astfel de studiu nu ar trebui să fie privit drept încă o obligaţie împovorătoare, ci ca o etapă necesară şi utilă pentru a stabili dacă proiectul avut în vedere pentru un anumit teren are şansa să devină o investiţie potrivită sau dacă demarându-l riscăm să irosim bani şi timp fără niciun rezultat.
Denumirea plăcii de furnire orientate, OSB, vine de la denumirea englezească a materialului, Oriented Strand Board. OSB-ul este o placă constituită din fâşii plate de lemn care odată ce au fost dispuse în trei straturi sunt presate în condiţii speciale de temperatură şi presiune.
Pentru că am vorbit deja despre betonul celular autoclavizat, nu puteam neglija un material similar, dar cu avantajele lui specifice, cum este betonul celular uşor. Acesta este un material uşor de integrat deopotrivă în construcţii civile sau în proiecte de case individuale.
Dacă vrei să ai un loc pe care să-l numeşti „acasă” pe perioada vacanţelor, un loc care să te ajute să te transpui într-un alt mediu şi într-un alt peisaj decât cel cu care eşti deja obişnuit şi, mai ales, dacă un hotel nu-ţi poate satisface această dorinţă (nici nu e de mirare), o casă de vacanţă s-ar putea să fie exact ce-ţi trebuie.
Cei de la MERI (Materials and Engineering Research Institute), din Marea Britanie, au creat, cu ceva timp în urmă, un material care poate conduce domeniul construcţiilor spre noi căi de dezvoltare. Este vorba despre granitul lichid.
Clădirile instituţiilor publice, ale instituţiilor culturale, sportive sau de petrecere a timpului liber, precum şi clădirile de locuinţe construite din fonduri publice, cele ale instituţiilor care asigură mijloacele de transport în comun şi căile ...
Apar şi în arhitectură, ca şi în alte domenii, frecvent, tot tipul de inovaţii şi idei care surprind prin forţa creativă şi prin larga aplicabiliate. Carpet Moss este o astfel de inovaţie, una pe care designerul La C.N. a conceput-o pentru a aduce un suflu nou în design-ul interior.
Mulţi descriu BCA-ul ca fiind unul dintre cele mai economice şi prietenoase cu mediul materiale de construcţii. BCA-ul poate fi folosit în construcţii deopotrivă pentru pereţii exteriori şi interiori.
Prin scopul pe care şi-l propune, acela de a reduce consumul de energie, izolaţia este, de la bun început, şi un demers cu orientare ecologică. Fiind responsabilă pentru modul cum este controlat consumul de energie al oricărei clădiri, o bună izolaţie înseamnă deja un pas important în vederea protejării mediului. Când însă izolaţia se realizează cu materiale ecologice, reuşita e cu atât mai mare.
SIP vine de la Structural insulated panels sau Structural insulating panels şi reprezintă o gamă de materiale de construcţii inventate şi, până nu demult, folosite cu precădere de americani. Aceste panouri au fost create în urma iniţiativei luată de Serviciului Forestier american de a proteja pădurile, prevenind exploatarea lor şi, deşi le-au inventat prin anii 30, folosirea lor a luat amploare, chiar şi printre americani, 40 de ani mai târziu.
Se întâmplă adesea, chiar şi la case mari (vezi firmele care montează sau chiar cele care produc învelitori) să se creeze confuzie între şarpantă şi acoperiş.
Vă gândiţi poate la un proiect de casă şi, cum aceasta nu este o întreprindere de fiecare zi, ştiţi că trebuie să meditaţi mult asupra problemei pentru a alege dintre multele modele de case existente, unul care să fie, din prima, exact ce trebuie. Şi cum o casă nu poate fi construită altfel decât cu gândul la viitor, nu puteţi să nu luaţi în calcul viitorii membri ai familiei sau rudele şi prietenii pe care v-ar plăcea să-i puteţi găzdui din când în când. Şi atunci ce tip de casă să alegeţi? Un model de casă cu parter, cu etaj sau un model de casă cu mansardă?
Pentru cei care sunt în căutare de case ieftine, o soluţie o reprezintă apartamentele la mansardă. Mansardarea blocurilor e un fenomen care a luat amploare în ultimii ani, de accea şi oferta de apartamente la mansardă este tot ...
Dacă nu locuieşti într-o casă imensă care să îţi permită să rezervi zone extinse pentru depozitare, e posibil să te fi lovit în repetate rânduri de sindromul „prea multe lucruri, prea puţin spaţiu”. Înainte să te apuci să faci planuri pentru proiecte de casă cu etaj, beci şi mansardă, ar trebui să iei în considerare şi posibilitatea valorificării unor zone mai...
Chiar dacă a fost poate o vreme când îţi priveai mobilierul ca pe o operă de artă şi te felicitai pentru alegerea făcută şi pentru ambientul pe care ai reuşit să-l creezi în locuinţa ta, e posibil ca în timp să te fi săturat de el până peste cap. Au contribuit probabil şi anii de uzură în care au fost destule prilejuri să se deterioreze. Te uiţi spre măsuţa din living şi tot ce vezi sunt urmele ceştilor cu cafea fierbinte sau zârieturile cu care s-a ales atunci când cineva ...
Făcând planuri pentru proiecte de case, avem în vedere deopotrivă stilul, durabilitatea, eficienţa soluţiilor disponibile şi posibilitatea de a adecva cât mai bine opţiunile la nevoile viitorilor locatari. Toate aceste aspecte sunt indisolubil legate de materialele pe care alegem să le folosim pentru un segment sau altul al construcţiei, fie că e vorba de structura de rezistenţă sau de etapa de amenajare şi finisare a spaţiului pe care vrem să îl creăm.
Tot mai mult, în ultima vreme, în urma preocupărilor pe care oamenii le exprimă faţă de nevoia de a proteja mediul înconjurător, dar şi în maniera firească a tehnologiei de a tinde spre evoluţie, se poate observa tendinţa dezvoltării sectorului preocupat de elaborarea unor tehnologii noi de conversie a energiei regenerabile, neconvenţionale, în energie electrică. În această linie se încadrează şi celulele fotovoltaice (PV) sisteme gândite să transforme energia solară în energie electrică.
Pentru că sunt printre materialele a căror integrare în proiecte de arhitetură este încurajată am ales să prezentăm câteva elemente esenţiale despre panourile fotovoltaice.
Dacă vă gândiţi să vă construiţi o casă şi vi se pare că una cu un singur nivel nu ar fi potrivită pentru familia dumneavoastră, vă veţi orienta, probabil, după modele de case cu etaj. Oricât de diferite ar fi prin soluţiile pe care le propun, toate modelele de case cu etaj au un element comun, scările. Acestea sunt o componentă indispensabilă a imobilelor gândite să se înalţe pe mai multe nivele.
Rafturile, sertarele, cutiile şi în general orice tip de spaţiu de depozitare nu pare, aproape niciodată, a fi suficient. În consecinţă, mai mereu, ajungem să îngrămădim totul pe unde putem şi, dacă în cazul sertarelor şi dulapurilor cu uşi opace asta nu este neapărat o problemă, în cazul rafturilor bibliotecii sau a unui corp de...
Covoarele suprapuse sunt o tendinţă actuală în designul interior. Folosindu-le puteţi crea uşor un impact estetic puternic. Le puteţi cumpăra gata făcute sau puteţi alege să le daţi o notă personală alegând dumneavoastră cele două elemente pe care le veţi suprapune. Dacă vă hotărâţi pentru cea din urmă posibilitate...
Designerii de la Transalpin au creat un nou material compozit, creat din elemente prefabricate de lemn, wood.e. are incorporate straturi de metal ce pot fi folosite drept conductori de electricitate, astfel încât obiectele care necesită curent electric pentru a funcţiona (spre exemplu veiozele, ventilatoarele etc.) să poată fi ...
Pentru proiecte de case moderne, proiectanţii sau chiar beneficiarii vor avea în vedere materiale de construcţie care să fie suficient de versatile pentru a se putea obţine uşor efectele dorite. Vă prezentăm de această dată un material care s-ar putea încadra uşor în această categorie, date fiind proprietăţile sale inedite, a căror exploatare poate genera efecte spectaculoase.
Alegerea patului nu este doar o problemă de design interior. Este, desigur, important aspectul unui astfel de obiect de mobilier şi contează dacă se armonizează cu camera pentru care va deveni piesă-centrală, dar poate şi mai important este confortul pe care îl poate oferi viitorilor utilizatori.
Dacă aveţi în vedere alegerea unui proiect de casă complet adecvat nevoilor dumneavoastră şi vreţi să fiţi cât mai bine informaţi înainte de a vă opri asupra unuia anume, ar trebui să să nu vă scape nici conceptul de casă pasivă.
Auzim adesea vorbindu-se despre gradul de confort al locuinţei şi, probabil, deşi majoritatea ştim că acestea pot fi locuinţe confort 1, 2 sau 3, puţin sunt cei care înţeleg ce anume descriu aceste categorii.
Travertinul este o rocă sedimentară ce se formează, de regulă, la gura izvoarelor termale bicarbonate, care ies din calcare sau care traversează roci bogate în carbonaţi, ioni de carbonat de calciu şi bioxid de carbon. Procesul de formare influenţează direct aspectul său. Astfel culorile sale variază între diverse nuanţe de bej şi până la maro-închis, în funcţie de procentul oxizilor de fier şi cel al impurităţilor.
Indiferent dacă suntem proprietarii unor case mici sau mari, ai unor case ieftine sau costisitoare, există unele probleme, ce ţin de întreţinerea locuinţelor, care ne afectează în egală măsură. Igrasia este una dintre ele.
Cand ne hotaram sa ne construim casa mult visata, primul impuls este sa cautam pe web cat mai multe poze care sa se apropie de idealul nostru. In functie de posibilitati alegem o poza cu exteriorul casei si apoi patrundem in interior, unde incepem sa ne jucam cu spatiile gandindu-ne la nevoile noastre.
Flexibilitatea şi adaptabilitatea sunt elemente-cheie în designul interior contemporan. O explicaţie o constituie probabil principala caracteristică a momentului pe care îl trăim, dinamismul. Totul se întâmplă foarte repede şi, nu e de mirare, totul se schimbă foarte repede. În aceste condiţii este întrucâtva evident că această fugă după transformare şi după nou se resimte la toate nivelurile şi, de ce nu, în toate domeniile, inclusiv în designul interior şi în arhitectură în general.
În vreme ce unii nu găsesc rostul bibliotecilor şi, deşi îşi cumpără aceste obiecte de mobilier, o fac doar pentru a avea decorul complet al living-ului aşa cum este el înţeles în sensul clasic, alţii nu găsesc niciodată suficient spaţiu pentru a-şi depozita cărţile de care nu se îndură nicicum să se despartă. Acest articol se adresează mai degrabă celei de-a doua categorii şi încearcă să propună câteva soluţii pentru a rezolva într-o manieră eficientă şi estetică problema spaţiului insuficient.
La fel ca în orice altă situaţie, este mai bine să previi decât să tratezi. Este deci, recomandat să te asiguri că te-ai ocupat din timp de câteva dintre cerinţele minime pentru a-ţi asigura o temperatură optimă în interiorul locuinţei, indiferent de anotimp. Se pune adesea problema modului cum poate fi eficient păstrată căldura în interior pe timpul iernii şi a anotimpurilor reci, dar, ori de câte ori ne confruntăm cu zile caniculare, ne dorim, probabil...
Deşi nu este neapărat un concept pus în practică în foarte multe proiecte de case, nu mai este de mult o noutate pentru nimeni faptul că dormitorul şi baia pot fi puse la un loc într-un spaţiu care să nu pună accentul pe separarea netă a celor două zone. Acest mod de a le îmbina este în mare măsură coerent cu tendinţele arhitecturii moderne care mizeză destul de mult pe deschidere, pe transparenţă, elemente despre care am putea spune, în fond, că transpun în spaţiu accentul pe care societatea contemporană îl pune pe comunicare şi interacţiune.
Maşina de spălat vase începe să fie tot mai mult percepută drept o necesitate şi pe bună dreptate. Ce poate fi mai neplăcut după o masă copioasă decât să fie nevoie să te ocupi de mulţimea de vase murdare. În plus, după unele estimări, se pare că folosirea maşinii de spălat ne ajută să economisim până la 15 zile pe an, pierdute în mod normal cu spălatul vaselor.
Dacă alegerea unor materiale ecologice este o prioritate pentru proiectul de casă pe care vă propuneţi să-l realizaţi, atunci este indicat să vă orientaţi spre materialele tradiţionale folosite în domeniul construcţiilor de case, deoarece acestea sunt, de regulă, obţinute din materii prime şi prin procedee care nu afectează mediul.
Dacă sunteţi sau vreţi să fiţi proprietarul unui model de casă cu etaj sau chiar numai cu mansardă, după toate probabilităţile, casa dumneavoastră are sau va avea şi una sau mai multe scări interioare. Şi, pentru că este un element cu un impact semnificativ asupra spaţiului în care este dispus, e important ca modelul de scări să fie ales cu grijă, ideal, în urma unei consultaţii cu arhitectul sau cu un specialist în design interior.
Deşi este un spaţiu cu mult potenţial, holul sfârşeşte de multe ori în a fi neglijat. Fiind o încăpere cu formă şi dimensiuni mai puţin convenţionale, raportat la restul camerelor dintr-o locuinţă, spaţiul pe care îl pune la dispoziţie nu este uşor de gestionat.
Dacă vreţi să conferiţi proiectului de casă pe care îl aveţi în vedere un aspect inedit, aţi putea discuta cu arhitectul cu care lucraţi şi despre oportunitatea folosirii unui material cum este SentryGlass. Acesta s-ar putea dovedi foarte convenabil pentru realizarea scărilor interioare sau chiar a unor pereţi despărţitori interiori care ar putea da o notă de inedit şi rafinament interiorului locuinţei dumneavoastră.
Mai uşor de montat decât învelitorile din ţiglă ceramică sau ţiglă de beton sunt cele realizate din ţigla metalică. În plus, structura de susţinere necesară pentru fixarea unei astfel de învelitori se poate realiza şi ea mai uşor. Aceste aspecte sunt relevante deoarece constituie elemente care se reflectă direct asupra costurilor presupuse de utilizarea învelitorii din ţiglă metalică.
Ţigla ceramică se încadrează şi ea în categoria materialelor folosite în mod tradiţional la acoperirea caselor. O puteţi, aşadar, considera şi pe aceasta un material util şi la îndemână pentru realizarea unui eventual proiect de casă în stil tradiţional sau cu o notă rustică, dar nu numai.
Sita sau şindrila din lemn de răşinoase este unul dintre cele mai vechi materiale folosite în România pentru realizarea învelitorilor pentru acoperişuri. De altfel, faptul că are o atât de îndelungată întrebuinţare vă poate face să intuiţi că este un material de provenienţă naturală şi, în consecinţă, prietenos cu mediul.
Conceptul de casă inteligentă, „smart house” cum spun englezii, face ca ideea că locuinţa ta ar putea avea la propriu grijă de nevoile tale să nu mai pară o realitate atât de îndepărtată. Iar gândul că am putea locui într-o casă care să aibă grijă de sănătatea noastră este, fără îndoială, seducător pentru mulţi dintre noi.
Iluminatul este esenţial pentru a prepara şi a găti mâncarea, aşadar, oricine poate considera că este înţelep ca în bucătărie să existe un iluminat corespunzător, dacă nu din alte motive, măcar considerându-le pe cele de securitate şi igienă.
Una dintre problemele pe care le poţi întâmpina atunci când îţi propui să te ocupi personal de amenajarea casei este cum să alegi paleta de culori potrivite pentru o cameră. Nu trebuie să fii neapărat specialist în design interior pentru a-ţi da seama că un bun punct de pornire îl reprezintă nuanţele elementelor care sunt mai greu de schimbat. Şi cum parchetul şi principalele obiecte de mobilier sunt primele care pot fi încadrate în această categorie, următoarea întrebare este, în mod firesc, ce culoare se potriveşte cu cea a lemnului?
Alegerea culorilor intr-o casa iti poate cauza adevarate batai de cap. Una e sa alegi verde cand vine vorba despre o haina, altfel sta treaba cand trebuie sa alegi culoarea peretilor sau a decoratiunilor. Sa alegi, oare, tonuri neutre in toata casa, sau poate sa combini nuanta preferata de albastru pe undeva? Parca nici ideea de culori la moda nu suna rau, nu-i asa?
„Eco friendly” este o expresie extrem de la modă în ultima vreme. Nu te conformezi, ţi se pune o etichetă în frunte, pe care cu greu o mai dai jos. Arhitectura nu este mai prejos, aşa că ne-am aliniat şi noi modei. Cum? Proiectăm modele de case ecologice, adică locuinţe prietenoase cu mediul înconjurător.
Alb şi iarăşi alb...
Iarna ne inspiră. Mai bine zis, culorile iernii ne dau idei, iar zăpada de afară ne face să vrem mai mult alb: în case, pe case, pe noi...
Albul este simbolul purităţii, al noului, al calmului, al păcii şi inocenţei. Este considerată cea mai curată culoare şi amplifică atitudinea pozitivă. Albul, alături de negru şi toate tonurile de gri, este considerată o nonculoare (cu toate acestea, voi folosi termenul “culoare” când voi vorbi despre alb, pentru o exprimare mai simplă) şi, pentru că nu are caracter cromatic, poate fi folosit atunci când vrei să temperezi o nuanţă sau să faci trecerea de la o culoare puternică la alta.