Home |

Parchetul din bambus

Parchetul din bambus

Parchetul din bambus

Făcând planuri pentru proiecte de case, avem în vedere deopotrivă stilul, durabilitatea, eficienţa soluţiilor disponibile şi posibilitatea de a adecva cât mai bine opţiunile la nevoile viitorilor locatari. Toate aceste aspecte sunt indisolubil legate de materialele pe care alegem să le folosim pentru un segment sau altul al construcţiei, fie că e vorba de structura de rezistenţă sau de etapa de amenajare şi finisare a spaţiului pe care vrem să îl creăm.

Ni se pare pertinent să discutăm în acest context şi despre un produs care a devenit tot mai prezent pe piaţa materialelor de construcţii, de fapt, despre una dintre posibilele lui aplicaţii, despre bambus, mai exact despre parchetul din bambus.

Parchetul din bambus este prezentat adesea drept alternativa ideală la parchetul din lemn masiv. Fibra de bambus este foarte rezistentă, iar rezistenţa se menţine şi în produsele rezultate în urma prelucrării ei, deci şi în parchetul din bambus. Există totuşi nemulţumiri ale celor care au utilizat un astfel de parchet cu privire la dificultatea întreţinerii lui. Cei mai mulţi pot fi auziţi plângându-se de dificultatea întreţinerii acestui material. Producătorii şi distribuitorii avertizează, însă, că atunci când apar zgârieturi pe un astfel de parchet ele se produc, de fapt, pe stratul de suprafaţă al parchetului lăcuit, aşadar lacul folosit pentru finisare este cel care se zgârie, nu bambusul propriu-zis. În acest sens, este recomandat să se folosească, pentru zonele expuse unui trafic intens sau pur şi simplu cu un mai mare risc de deteriorare, parchetul de bambus în varianta sa mată sau semimată. În cazul în care parchetul este totuşi zgâriat, acesta poate fi uşor reparat folosindu-se un şmirghel fin, pentru zgârieturile uşoare, superficiale sau poate fi raşchetat şi relăcuit, în cazul unor zone mai puternic deteriorate.

Bambusul este recomandat şi drept un material care rezistă bine la umezeală, fiind, în consecinţă, propus şi pentru utilizarea în zonele cu un grad ridicat de umiditate aşa cum sunt, spre exemplu, baia şi bucătăria. De asemenea, are bune proprietăţi de izolare termică şi acustică. Între dezavantajele acestui material este amintită uneori şi predisoziţia sa de a se decolora atunci când este expus excesiv la lumina soarelui.

În ce priveşte montarea unui astfel de material, posibilităţile sunt, în mare măsură, aceleaşi ca şi în cazul altor tipuri de parchet. Poate fi lipit, bătut în cuie sau montat flotant, atunci când plăcile sunt prevăzute cu un sistem specific de îmbinare.

Dincolo de proprietăţile sale mecanice, bambusul trebuie privit şi din punctul de vedere al calităţilor sale estetice. Acest material reflectă, inevitabil, stilul regiunii căreia îi este specific, celei asiatice şi crează, atunci când este folosit, o notă de uniformitate, rafinament şi echilibru. De altfel, pentru cei care sunt sensibili la astfel de argumente, ar trebui menţionat că principiile Feng Shui recomandă bambusul drept un element de bun augur. Nu este de mirare, de ce asiaticii au folosit bambusul în construcţii de case secole la rând.

Folosirea bambusului este o soluţie eficientă şi din punct de vedere al arhitecturii sustenabile care are în vedere, între altele, reducerea impactului asupra mediului.  Pentru fabricarea parchetului din bambus se folosesc exclusiv tulpinile, rădăcinile plantei de bambus nefiind afectate, permit dezvoltarea altor plante. De altfel, rădăcinile acestei plante se dezvoltă într-o reţea extinsă care permite creşterea a noi generaţii de lăstari pentru o perioadă îndelungată de timp. În plus, bambusul este o specie care se regenerează uşor. În vreme ce alte esenţe au nevoie de 25 până la 100 de ani pentru a ajunge la maturitatea care să permită să fie prelucrate, lemnul de bambus poate fi deja prelucrat după doar 3 ani de creştere.        

Update cookies preferences