Home |

Ce inseamna STRUCTURA DE REZISTENTA?

Ce inseamna STRUCTURA DE REZISTENTA?

Ce inseamna STRUCTURA DE REZISTENTA?

Cand ne hotaram sa ne construim casa mult visata, primul impuls este sa  cautam pe web cat mai multe poze care sa se apropie de idealul nostru. In functie de posibilitati alegem o poza cu exteriorul casei si apoi patrundem in interior, unde incepem sa ne jucam cu spatiile gandindu-ne la nevoile noastre.

Dupa ce decidem aspectul exterior al casei si stabilim o schema a spatiilor de care avem nevoie, intrebarea fireasca este : Este casa mea pentru totdeauna, daca maine o sa fie cutremur, casa mea o sa reziste?

Orice ambalaj are la baza o structura, asta se aplica mai ales in cazul constructiilor. Structura de rezistenta a unei constructii este reprezentata de elemente verticale si orizontale care preiau incarcarile (greutate proprie a elementelor, mobilier, finisaje ,oameni,zapada,vant etc) si le transmit mai departe terenului, prin intermediul fundatilor . Pe langa incarcarile  mentionate mai sus, forta care schimba total ideea de proiectare a unei structuri este forta seismica (cutremurul).

In functie de elementele proiectate sa preia incarcarile enumerate mai sus exista mai multe tipuri de structuri de rezistenta care pot fi adoptate:

  1. Structuri de rezistenta in cadre. Incarcarile si fortele seismice sunt preluate de un sistem structural alcatuit din stalpi si grinzi de beton armat.
  1. Structuri de rezistenta din pereti portanti de beton armat. Incarcarile si fortele seismice sunt preluate de pereti realizati din beton armat.
  1. Structuri de rezistenta din zidarie portanta. Incarcarile si fortele seismice sunt preluate de un sistem structural alcatuit din pereti portanti de caramida, prevazuta cu samburi de beton armat si centuri de beton armat
  1. Stucturi de rezistenta din lemn. Incarcarile si fortele seismice sunt preluate de elemtente structurale din lemn (sistem cadru-grinzi si stalpi din lemn sau sistem pereti structurali din lemn)
  1. Structuri de rezistenta din metal. Incarcarile si fortele seismice sunt preluate de elemente structurale realizare de metal ( stalpi, grinzi , contravantuiri, etc)           

Sistemul structural se alege in functie de partiul cladirii. Oricare dintre cele 5 sisteme enumerate mai sus vor prelua incarcarile gravitationale si fortele seismice. Alegerea sistemului structural nu este dictat de ideea  va fii sau nu casa mea rezistenta, se va prabusi la cutermur sau nu?. Sistemul structural il alegem impreuna cu un inginer structurist in functie de necesitatile noastre si de ceea ce vrem de la casa noastra.

Vrem spatii mari, libere, cat mai putini pereti, cat mai multe spatii vitrate? Vrem sa facem modificari fara a afecta structura de rezistenta a casei peste 5 sau 10 ani? Sau vrem spatii decente, nu tinem la spatiile deschise, vrem un partiu clasic care sa ne satisfaca nevoile  de convieturire dar si financiare si nu dorim ca in viitor sa facem modificari majore de recompartimentare?

Fiecare sistem structural are avantajele si dezavantajele lui, ceea ce conteaza este ce  asteptari avem de la  casa mult visata.

Update cookies preferences