Dormitor şi baie – all in one
Dormitor şi baie – all in one
Un proiect îndrăzneţ pentru case moderne
Deşi nu este neapărat un concept pus în practică în foarte multe proiecte de case, nu mai este de mult o noutate pentru nimeni faptul că dormitorul şi baia pot fi puse la un loc într-un spaţiu care să nu pună accentul pe separarea netă a celor două zone. Acest mod de a le îmbina este în mare măsură coerent cu tendinţele arhitecturii moderne care mizeză destul de mult pe deschidere, pe transparenţă, elemente despre care am putea spune, în fond, că transpun în spaţiu accentul pe care societatea contemporană îl pune pe comunicare şi interacţiune.
Sunt multe situaţiile în care arhitecţii aleg să renunţe la ziduri şi pereţi pentru a crea senzaţia de spaţios, de deschidere şi lumină. Faptul că aceasta este o opţiune considerată potrivită şi, în consecinţă, dorită de mulţi, îl dovedeşte modul în care sunt modelate sau re-modelate în tot mai multe case camerele de zi. Sunt probabil puţine casele în care living-ul să fie amenajat altfel decât ca un spaţiu deschis care să încorporeze bucătăria şi zona de luat masa. Cu toate acestea idea de a uni dormitorul şi baia nu a prins încă acelaşi avânt.
În vreme ce livingul deschis are rolul de a aduce la un loc întreaga familie şi se dovedeşte cu atât mai util cu cât „adunarea” e mai mare, conceptul de spaţiu deschis aplicat dormitorului şi băii face ca dimpotrivă aceasta să se potrivească mai degrabă familiilor fără copii sau celibatarilor.
Implementarea acestei idei într-un proiect de casă se poate face în mai multe moduri. O posibilitate ar fi să se opteze pentru o deschidere completă în care delimitarea să se facă, cel mult, printr-o mică diferenţă de nivel între cele două zone, prin rezolvarea diferită a podelei sau prin panouri glisante care să ofere flexibilitate în restructurarea spaţiului. O altă opţiune ar fi ca spaţiul să fie delimitat parţial prin pereţi transparenţi de sticlă. În ambele situaţii decorul este transformat radical nu numai de îmbinarea celor două camere ci şi de gradul de luminozitate pe care îl capătă baia, o încăpere în cazul căreia, de cele mai multe ori, cantitatea de lumină naturală de care beneficiază este una neglijabilă. În astfel de proiecte de amenajare băile ajung să aibă la fel de multă lumină ca şi dormitorul, fiind prevăzute cu ferestre mari care, în mod ideal, sunt îndreptate spre o privelişte relaxantă.
Dincolo de toate aspectele pozitive pe care le implică o astfel de îmbinare, a dormitorului şi băii, există unele care se pot întoarce împotriva ei, făcând să nu fie neapărat prima alegere a celor care sunt în faza de concepere a proiectului de casă pe care îl au în vedere. Unul dintre ele ar fi noutatea şi dimensiunea oarecum inedită a conceptului. Sunt relativ puţini proprietarii de case care văd acest mod de structurare a locuinţei lor ca fiind unul care să li se potrivească. Tocmai de aceea există multe şanse ca ideile precum aceasta să fie ocolite în favoarea unor rezolvări mai practice ale spaţiului de locuit.