Home |

Ţigla ceramică

Ţigla ceramică

Ţigla ceramică

Ţigla ceramică se încadrează şi ea în categoria materialelor folosite în mod tradiţional la acoperirea caselor. O puteţi, aşadar, considera şi pe aceasta un material util şi la îndemână pentru realizarea unui eventual proiect de casă în stil tradiţional sau cu o notă rustică, dar nu numai. 

Între principalele avantaje ale acestui material trebuie menţionată durabilitatea sa extinsă. Ţigla ceramică este în general un material durabil, dar în funcţie de procesul de producţie şi de materialele folosite producătorii de ţiglă ceramică îi pot conferi materialului o rezistenţă sporită şi pot, în consecinţă, să le asigure clienţilor o garanţie de până la 30 sau chiar 50 de ani.  

Învelitorile realizate din ţiglă ceramică sunt recomandate, cu precădere, pentru proiectele de case cu mansardă, asta pentru că un astfel de acoperiş asigură un confort sporit spaţiului amenajat imediat sub el, întrucât permite realizarea unei bune ventilaţii, este un bun izolator termic şi, nu în ultimul rând, protejează fonic, amortizând zgomotul produs de căderea picăturilor de ploaie pe acoperiş.

Acest material este disponibil şi în varianta smălţuită, atunci când este smălţuită, ţigla are un aspect lucios, este mai rezistentă decât varianta nesmălţuită şi, în plus, smalţul poate fi de diferite culori, facilitând astfel obţinerea aspectului dorit pentru proiecte de case specifice.

La fel ca şi în cazul sitei şi şindrilei, ţigla poate fi adaptată unor modele de case diferite, deoarece permite, datorită dimensiunilor reduse ale componentelor ce constituie învelitoarea, acoperirea eventualelor forme complexe inerente acoperişurilor. Spre exemplu, ţiglele de tip solzi sunt potrivite pentru a acoperi suprafeţe conice sau, în general, curbate.

Ţigla este un material fiabil şi pentru că eventualele nereguli ce pot apărea pot fi gestionate uşor. Fisurile ce pot apărea într-o astfel de învelitoare şi care pot duce la infiltraţii ale apei, pot fi, de regulă, localizate la nivelul unuia sau câtorva dintre elementele componente, iar pentru a rezolva o astfel de problemă nu este nevoie să fie înlocuită întreaga învelitoare, ci este suficient să fie înlocuite doar acele componente afectate.

Între dezavantajele pe care le presupune ţigla ceramică trebuie avut în vedere acela că o astfel de învelitoare exercită, datorită greutăţii sale, o presiune considerabilă asupra acoperişului şi asupra structurii de ansamblu a casei. De aceea, dacă se optează pentru o astfel de învelitoare, arhitectul şi inginerul-constructor  trebuie să aibă, de la bun început, în vedere acest aspect şi să realizeze proiectul de casă în consecinţă.

Nici preţul ţiglei metalice, nu reprezintă un avantaj, prin comparaţie cu cel al altor materiale potrivite pentru realizarea învelitorilor. În plus, la preţul materialului propriu-zis trebuie să fie luate în calcul costurile suplimentare presupuse de montarea ţiglelor şi întrucât procesul nu este unul uşor de realizat, dificultăţile şi rigurozitarea pe care le presupune montare se reflectă şi în preţul manoperei.

Dacă ţigla ceramică vi se pare a fi materialul cel mai potrivit pentru proiectul dumneavoastră de casă,nu preţul ar trebui să fie primul considerent, căci, în fond, având în vedere durabilitatea acestui material, aţi putea considera suma necerasă iniţial, drept o investiţie pe termen lung, uşor amortizabilă în timp.