Alb
Alb şi iarăşi alb...
Iarna ne inspiră. Mai bine zis, culorile iernii ne dau idei, iar zăpada de afară ne face să vrem mai mult alb: în case, pe case, pe noi...
Albul este simbolul purităţii, al noului, al calmului, al păcii şi inocenţei. Este considerată cea mai curată culoare şi amplifică atitudinea pozitivă. Albul, alături de negru şi toate tonurile de gri, este considerată o nonculoare (cu toate acestea, voi folosi termenul “culoare” când voi vorbi despre alb, pentru o exprimare mai simplă) şi, pentru că nu are caracter cromatic, poate fi folosit atunci când vrei să temperezi o nuanţă sau să faci trecerea de la o culoare puternică la alta.
Trebuie să ştii că albul este o culoare care reflectă lumina în totalitate, iar jocul de lumini şi umbre este foarte important atunci când alegi să decorezi sau să vopseşti în alb pereţii unei camere. Cu toate acestea, ca orice lucru care, atunci când este în exces, strică, la fel se întâmplă cu albul, mai ales dacă este strălucitor. Prea mult alb strălucitor poate da dureri de cap şi poate fi orbitor.
Poate din comoditate, poate din lipsă de inspiraţie sau teamă de nou, mulţi dintre noi au folosit albul prentru a vopsi pereţii unei încăperi. Nu este un lucru greşit şi, încă o dată, nu trebuie să subestimăm valoarea albului. În cazul unor camere mici, albul le poate mări vizual, aşa că, pusă pe pereţi, această culoare creează impresia unei încăperi mai mari. Dacă ai, însă, o camera inundată de foarte multă lumină, nu folosi albul în exces, fiindcă poate fi deranjant pentru ochi.
O altă parte bună a acestei culori este că, folosind-o în amenajări sau decoraţiuni, nu prea ai cum să dai greş. Este potrivită oricărei camere şi, în plus, poate fi combinată cu orice culoare. Alăturat unor tonuri puternice, cum ar fi roşu, fucsia, albastru sau verde, albul dă şi mai multă strălucire şi întăreşte aceste culori, iar combinat cu nişte culori pastelate creează un decor primăvăratic, cald. Aceeaşi regulă se poate aplica şi anumitor derivate din alb, cum ar bej, culoarea untului sau crem.
Cât despre întreţinerea acestei culori, ei bine, aici nu este atât de uşor. Albul nu este uşor de întreţinut, aşa că, dacă alegi să mergi pe această culoare, alege covoare, mobilier sau materiale textile care să nu fie greu de curăţat! Oricum, mai nou, totul poate fi spălat la maşina de spălat, aşa că nu trebuie să ai temeri atunci când alegi alb!
Cred că albul nu este deloc o culoare plictisitoare. Bejul poate fi, albastrul poate şi el, însă nu albul. Asta fiindcă îl poţi combina cu orice, iar când baza într-o cameră este albul, atunci totul e în mâinile tale, iar limita este... imaginaţia şi curajul de a amenaja aşa cum îţi doreşti cu adevărat!