Home |

Articole

Articole

Răcirea unei clădiri cu pompă de căldură și ventiloconvectoare

Este destul de evident faptul că la nivelul întregii lumi și implicit a țării noastre clima este într-un proces de modificare. Analizele făcute de mai mulți specialiști au scos în evidență o creștere a temperaturii medii la nivelul româniei cu 2 grd în ultimii 

40 de ani (0,5 grd per deceniu).Aceste modificări sunt resimțite de toată lumea sub diferite forme, iar una dintre perioadele ce creează disconfortul cel mai mare este sezonul cald, când temperaturile ajung să crească foarte mult. 

Tocmai din aceste motive și a faptului că a avea un confort sporit este din ce în ce mai comun, răcirea unei locuințe devine aproape un standard în 2023. 

Pompele de căldură sunt echipamentele care ne pot asigura și răcire pe timpul verii. Acestea vor răci apa la temperaturile dorite, iar ulterior vine sarcina de a distribui recele la nivelul imobilului. 

Cea mai comună soluție de a răci o încăpere cu apa răcită este prin utilizarea ventiloconvectoarelor. 

Afla mai multe   

Încălzirea apei din piscină cu pompa de căldură NIBE

Încălzirea unei piscine exterioare se poate realiza doar în perioada primăvară - toamnă, cât timp imobilul nu necesita încălzire. Este o soluție ce poate extinde perioada de folosire a piscinei exterioare și îi poate oferi un grad de confort mai ridicat. 

Încălzirea unei piscine interioare este iarăși o soluție ce s-a aplicat în diferite locații (piscini private, hoteluri sau chiar bazine de înot). Dimensionarea echipamentelor se face în acest caz diferit, pompele de căldură trebuind să realizeze atât încălzirea spațiului, cât și încălzirea și menținerea temperaturii apei din piscine. 

Eficiența unei pompe de căldură își va spune cuvântul și în aceste situații, întrucât pompele aer-apă NIBE prezintă un COP considerabil mai bun la temperaturi negative decât pompele dedicate piscinelor. De asemenea, plaja de funcționare este mai mare (-20 respectiv -25grd temperatură exterioară), putând extinde încălzirea apei din piscina interioară cu ajutorul pompelor pe toată durata anului. 

Afla mai multe   

TEHNOLOGIA ECOSE® - liant revolutionar de productie a izolatiei minerale

Tehnologia ECOSE® nu contine formaldehida adaugata, iar acest lucru a reprezentat o schimbare revolutionara in domeniul izolatiilor atunci cand a fost lansata de Knauf Insulation, in urma cu mai mult de 10 ani.

Vata minerala cu ECOSE® nu contine fenoli, rasini acrilice, ori coloranti artificiali. Nuanta maro este NATURALA si se datoreaza procesului de productie.

Produsele Knauf Insulation cu Tehnologia ECOSE® au fost premiate cu nivelul Gold al certificatului Indoor Air Quality de la Eurofins. Acesta este cel mai inalt standard disponibil astazi si indeplineste toate criteriile europene existente cu privire la calitatea aerului din interior.

 

Afla mai multe   

Logica de funcționare a pompelor de căldură NIBE

    Este ușor de intuit faptul că un imobil necesită o cantitate diferită de căldură în funcție de ”frigul de afară”. Puterea necesară în octombrie sau noiembrie nu este aceeași cu cea din nopțile din ianuarie. Echipamentele cu automatizare mai avansată au introdus posibilitatea de a produce căldură în funcție de evoluția temperaturii exterioare. Cu cât este mai rece, cu atât echipamentul produce mai mult. S-a încălzit afară? Echipamentul va produce mai puțin, comparativ cu nevoie casei. Această evoluție a producției de căldură se numește curbă de funcționare. Obiectivul curbei este de a menține aceeași temperatură interioară indiferent de temperatura exterioară. 

Afla mai multe   

Rolul unui sistem de ventilație cu recuperare de caldura

    Sistemul de ventilație rezidențial este unul dintre sistemele cele mai dependente de o bună dimensionare și proiectare. Recomandarea noastră ar fi să luați în calcul realizarea acestui sistem încă din faza de proiect de arhitectură, pentru a putea găsi soluțiile spațiale necesare. 
Mai mult, dimensionarea și proiectarea sistemului ar trebui realizată de către ingineri specialiști.  
Întrucât este un sistem calculat și gândit, aerisirea ajunge să fie făcută mai strategic și mai eficient decât în cazul unei aerisiri clasice. 
Aerul proaspăt se va introduce acolo unde este nevoie cel mai mult de acesta, în zonele în care ne petrecem cel mai mult timp într-o casă: living, dormitoare, birou, bibliotecă. 
Același aer, odată consumat, va fi evacuat prin zonele unde nevoia de aerisirea și eliminare a aerului este cea mai mare: băi, bucătărie, dressing. 
În felul acesta aerul circulă prin toată casa și este “exploatat” cel mai bine cu putință. 
Afla mai multe   

Cea mai bună investiție pentru consumul redus de încălzire și apă caldă

Pompele de căldură geotermale: sol-apă/apă-apă

     Folosite încă din 1940, pompele de căldură sol apă și pompele de căldură apă apă, se mai numesc și pompe de căldură geotermale. Acestea folosesc  temperatura constantă a pământului ca mediu de schimb, în locul folosirii aerului precum funcționează  pompele de căldură aer apă.Desi în multe locuri din România avem temperaturi extreme ( -15, -25 de grade iarna și caniculă vara) , la câțiva zeci de centimetri sub pământ aceasta rămâne relativ constantă, oscilând intre +7°C și +21°C. Dacă ai vizitat o peșteră, poate ai remarcat că temperatura acolo este mai mare decât cea a aerului de afară pe timp de iarnă, și mai mică pe timp de vară. Pompa de căldură sol apă te ajută să profiți de acest lucru schimbând energie cu pământul printr-un schimbător de căldură. Fiecare kW de energie electrică consumat de o pompă de căldură sol apă poate să producă în schimb 3-4 kW de energie termică. Asta înseamnă că pompa de căldură sol apă sau pompa de căldură apă apă are un COP (coeficient de performanță) de 3,5 până la 4,5. Aceste pompe de căldură geotermale produc energie folosind temperatura constantă a pământului. Sursa energiei folosită de pompele de caldura sol apa este căldura soarelui care încălzește pământul rezultând temperatură constantă din subteran.

 

Afla mai multe   

De ce este important sa izolezi peretii exteriori?

Izolarea termica a peretilor exteriori favorizeaza crearea unui climat interior placut, atat in cazul cladirilor noi, cat si in cazul renovarii unei constructii deja existente. De asemenea, reduce substantial costurile pentru incalzirea si racirea locuintei. Peretii exteriori izolati limiteaza pierderile de caldura in sezonul rece si nu se supraincalzesc in lunile calduroase.

O casa neizolata consuma iarna aproximativ 57% energie pentru incalzire, iar vara, echipamentele de racire consuma pana la 25% din totalul energiei consumate. Izolarea peretilor exteriori sporeste eficienta energetica si scade costurile la intretinere.

Poluarea fonica reprezinta o sursa de stres permanenta ce iti poate afecta sanatatea deoarece favorizeaza aparitia tulburarilor de somn sau a hipertensiunii. Datorita structurii vatei minerale bazaltice, sunetele provenite din exterior sunt reduse cu pana la 10 dB, ceea ce inseamna ca zgomotul deranjant din trafic sau lucrarile de constructii enervante nu se mai pot distinge.

Afla mai multe   

Izolarea mansardei

Izolarea mansardei creste confortul caminului tau si reduce facturile de energie. Stiai ca prin acoperis se pierde pana la 20% din totalul de energie consumata al casei? Realizand o izolare corecta a mansardei, poti economisi in fiecare an 25% din costurile cu incalzirea sau racirea. In plus, pe langa toate aceste economii, vei avea parte de confort pe tot parcursul anului bucurandu-te permanent de temperaturi constante.

Fiecare individ produce zilnic aproximativ 400 ml de vapori. Daca ii adaugam si pe cei proveniti din activitatile casnice, precum gatitul, uscatul sau calcatul rufelor, vom constata ca este necesar sa gasim cai de eliminare a acestora, daca ne dorim un spatiu de locuit sanatos, fara mucegai sau condens. Solutia este alegerea unui sistem complet de izolare, ce include pe langa vata minerala si alte componente (benzi de etansare, bariere de vapori), care sunt permeabile la vapori.

Afla mai multe   

Cea mai performantă pompă de căldură aer-apă realizată de NIBE Suedia

Având în vedere situația energetică  în care se regăsește Europa în primăvara 2022, este destul de ușor de intuit faptul că piața pompelor de căldură crește de la zi la zi. De asemenea, apare tot mai mult interesul montării acestor sisteme în imobile existente, unde se regăsește o instalație realizată conform altor timpuri. NIBE, prin S2125, vine cu o soluție la aceste situații. S2125 poate ridica temperatura apei din instalație până la 75 de grade strict din compresor și poate menține temperatura de 65 de grade până la o temperatură minimă exterioară de -25 grade. Având această nouă putere și prepararea apei calde menajere se realizează mai repede și eficient.

Mai mult, pompa de căldură se poate alimenta atât pe branșament monofazat, cât și trifazat. Întrucât fiecare locuință are un disponibil limitat de putere, s-a încercat din producție o optimizare cât mai bună a necesarului electric. Astfel, o pompă care poate încălzi 150mp necesită un branșament electric maxim de 5kW (230V/ 400V).

Afla mai multe   

Cum produci ioni de aer, natural

Ne petrecem aproximativ 90% din viata noastra la interior si respiram 11500 de litri de aer pe zi. Calitatea aerului interior depinde de un numar de factori diferiti, cum ar fi temperatura , umiditatea . mirosul , praful si polen, dar si asupra numarului de ioni din aer.

Ionii din aer sunt o componenta naturala a aerului nostru. Exista intotdeauna o anumita concentratie de ioni in aer. In anumite zone din natura( exemple  - langa cascade) concentratia ionilor din aer este foarte ridicata, aerul fiind perceput ca fiind proaspat si curat. In regiunile urbane, din cauza aerului poluat , concentratia de ioni din aer este mult mai mica.

Gama de produse Baumit Ionit a luat nastere , in urma cercetarilor efectuate de  Renumitul institut Fraunhofern  , care a testat impactul acestor produse in urma aplicarii la interiorul locuintelor , rezultatul final demonstrand ca sistemul Ionit aproape dubleaza numarul ionilor din aer si imbunatatesc calitatea vietii la interior in urma aplicarii.

Afla mai multe   

Afla eficienta energetica a casei tale.

Knauf Insulation se implica constant in dezvoltarea pietei si a lansat o campanie de constientizare si informare a clientilor, “Acum este timpul sa economisim energie” (www.izolezi.ro) prin care acestia pot identifica care sunt masurile de eficienta energetica necesare pentru a face economii pe tot parcursul anului. In plus, accesand calculatorul Knauf Insulation, clientii pot afla foarte simplu eficienta energetica a casei lor si ce ar trebui imbunatatit pentru a reduce considerabil facturile lunare la energie.

Knauf Insulation isi propune sa obtina performanta, la cele mai inalte standarde de calitate, in fiecare punct de lucru pe care il are, iar sustenabilitatea are un rol esential in misiunea companiei de a contribui La o lume mai buna. 

Afla mai multe   

Tencuiala pentru interior - Healthy Living

Indiferent de designul ales pentru o casa , 3 elemente sunt importante pentru o locuinta trainica : Protectie si confort; Climat natural si sanatos ; Siguranta

Produsele dezvoltate de  compania Baumit in acest sens , au in spate ani intregi de cercetare si  nu contin substante nocive, pot controla umiditatea aerului , ducand la crearea unui climat placut si optim pentru fiecare anotimp.

Pentru a crea un climat perfect la interior trebuie sa tinem cont de 3 factori importanti:

Afla mai multe   

Ce rol are bariera de vapori?

Tot auzim în ultimul timp despre importanța etanșării caselor, cât și despre asigurarea permeabilității vaporilor, pentru că nu-i așa, vrem o casă care să țină aerul cald înăuntru, dar care totuși, să aibă și control asupra umidității. Cum e posibil să le asigurăm pe amândouă?

Atenția la crearea unei etanșeități perfecte este esențială în proiectarea oricărei clădiri. Această planificare este importantă pentru a obține o clădire eficientă energetic cât mai aproape de standardul nZEB (nearly zero energy building), cât și avantajoasă din punct de vedere al costurilor de întreținere.

În multe țări din Europa, stratul de etanșeitatea în clădiri este impusă de lege. Oamenii au nevoie de clădiri etanșe dintr-un motiv simplu: stratul de etanșare la aer ajută la păstrarea energiei, previne deteriorarea structurilor datorită umidității și contribuie la creșterea gradului de confortul interior.

Afla mai multe   

Structuri cadre vs zidarie

Sunt intrebari care se ridica atunci cand vine vorba de a alege cel mai bun sistem structural pentru nou a locuinta. “Cel mai bun” devine un context amplu definit de mai multi factori atunci cand e vorba de un mobil care sa dureze in timp. Cel mai bun sistem structural este acela care satisface atat conditiile materiale specifice fiecarui beneficiar in parte cat si nivelul de confort dorit.

Cand vine vorba de durabilitate si rezistenta in timp, cele doua sisteme structurale pleaca de la acelasi nivel, atat timp cat sunt respectate anumite prevederi specifice fiecaruia in parte.

Structuri de rezistenta in cadre. Incarcarile si fortele seismice sunt preluate de un sistem structural alcatuit din stalpi si grinzi de beton armat.

Structuri de rezistenta din zidarie portanta. Incarcarile si fortele seismice sunt preluate de un sistem structural alcatuit din pereti portanti de caramida, prevazuta cu samburi de beton armat si centuri de beton armat. Conform “CR6-2006: Cod de proiectare pentru structuri din zidarie”, structurile din zidarie se utilizeaza pentru proiectarea cladirilor civile, industriale si agrozootehnice si sunt realizate cu pereti structurali din zidarie cu urmatoarele tipuri de alcatuire:

 

Afla mai multe   

Cartea constructiei

Extrem de util pentru orice construcţie, indiferent dacă este vorba despre un proiect de casă , de proiectul unei clădiri industriale sau de orice alt fel de construcţie, cartea tehnică este ansamblul de documente referitoare la proiectare, execuţie, recepţie şi exploatare. Cartea tehnică permite nu numai o mai uşoară certificare a calităţii produsului final, ci şi identificarea şi determinarea stării tehnice a construcţiei şi o evaluare a modului în care aceasta evoluează în timp. Studiind aceste documente poate fi urmărit deopotrivă comportamentul construcţiei precum şi cel al instalaţiilor aferente acesteia.

Cartea tehnică a construcţiei este constituită pe baza documentelor întocmite pe parcursul realizării proiectului şi este definitivată înainte de a se face recepţia finală a respectivei construcţii. După recepţie, cartea tehnică va fi completată, ori de cîte ori este nevoie, de proprietar. Acest set de documente trebuie întocmit de către proprietar pentru fiecare construcţie cu caracter definitiv şi care intră sub incidenţa regimului de autorizare a construcţiilor. Documentul legislativ care specifică exigenţele de întocmire a cărţii tehnice a construcţiei este Legea 10/1995.

Afla mai multe   

Proiectul de autorizare

În ciuda tuturor acestor repere cuprinse în documente tehnice menite să orienteze execuţia propriu-zisă a unui proiect de casă, cât şi în ciuda tuturor exigenţelor instituţionale, de multe ori beneficiarii se abat de la Proiectul iniţial de autorizare. Cele mai des întâlnite abateri se referă la dimensiunile stabilite pentru proiectul de casă, la faţade sau terase anexate suplimentar casei şi, nu în ultimul rând, la felul în care este amplasată casa în teren. Dacă acestea sunt diferite de cele specificate iniţial în Proiectul de autorizare, atunci asta le clasifică, în mod evident, drept lucrări neautorizate care pot fi sancţionate cu amenzi.

La finalul realizării construcţiei, arhitectul proiectant trebuie să participe la recepţia clădirii sau să admită, semnând documentele prin care se arată aceasta, că proiectul iniţial a fost respectat întru totul. Dacă sunt sesizate modificări, firesc este să se demareze un nou proces de autorizare, iar beneficiarul proiectului este pasibil de amendă.

Afla mai multe   

Avize pentru Autorizaţia de Construcţie

Dacă plănuieşti să construieşti o casă şi ai stabilit deja, împreună cu arhitectul, detaliile proiectului, ba chiar ai obţinut şi Certificatul de Urbanism, în continuare trebuie să obţii Autorizaţia de Construcţie care să îţi permită să începi lucrările de execuţie. Vei obţine însă Autorizaţia de Construţie abia după ce ai reuşit să faci rost de toate avizele pe care inginerul de urbanism le-a bifat în Certificatul de Urbanism. Va trebui ca împreună cu arhitectul să fie întocmite documentaţiile necesare obţinerii fiecărui tip de aviz în parte.

Afla mai multe   

Instalaţiile sanitare ale casei

Între provocările ridicate de proiectele de casă se numără şi realizarea unui sistem de instalaţii sanitare de bună calitate. Pentru a asigura această reuşită este important ca acestea să nu fie doar funcţionale, ci şi durabile şi, desigur, fiabile.

Afla mai multe   

Planul Urbanistic Zonal

Planul urbanistic zonal (P.U.Z.) şi Planul urbanistic de detaliu (P.U.D.) constituie şi ele, prin rolurile diferite care le sunt alocate, documentaţii importante în baza cărora se poate întocmi certificatul de urbanism care va menţiona că proiectul pentru aprobarea lucrărilor de construcţii de case sau de orice alt tip trebuie să respecte prevederile acestor documentaţii.

Afla mai multe   

Planul Urbanistic General

Este important să fie clarificat rolul planului urbanistic general (P.U.G.), fie şi numai pentru că certificatul de urbanism, indispensabil atunci când se doreşte realizarea de construcţii de case, se întocmeşte în conformitate cu prevederile documentaţiilor de urbanism, aşa cum sunt P.U.G., P.U.Z. sau P.U.D.

Afla mai multe   

Documentaţiile de urbanism

Ne vom opri de această dată asupra conceptului general documentaţii de urbanism, care se cuvine să fie descris cu precizie, întrucât în această categorie intră trei elemente esenţiale pentru obţinerea certificatului de urbanism, planul de urbanism general, planul de urbanism zonal şi planul de urbanism de detaliu, pe care le vom descrie în articole viitoare.

Afla mai multe   

Certificatul de performanţă energetică

Certificatul de performanţă energetică este un act normativ care îi obligă pe proprietari să facă demersurile necesare pentru a evalua clasa de performanţă energetică a clădirii pe care o deţin. Reglementările interzic proprietarilor să vândă sau să închirieze imobilele pe care le deţin în absenţa unui Certificat de performanţă energetică.

Afla mai multe   

Betonul aparent

Betonul aparent este o modalitate de a exploata în arhitectură caracterul ones, brut şi nepretenţios al unui material care nu ocupă, în general, un loc important în rândul detaliilor estetice.

Afla mai multe   

Certificatul de urbanism

Mulţi visează că, mai devreme sau mai târziu, vor reuşi să-şi construiască o casă. Cei care pot spera că visul le va deveni realitate într-un interval relativ scurt de timp se avântă cu entuziasm în multitudinea de opţiuni. Problema centrală devine, cel puţin pentru o vreme, alegera modelului ideal.

Afla mai multe   

Grădinile verticale

Un concept foarte generos ca potenţial, dar relativ puţin cunoscut este cel de grădină verticală. Probabil cea mai cunoscută punere în practică a acestui concept o constituie modul în care arhitectul Jean Nouvel a realizat pereţii exteriori ai Muzeului Quai Brally din Paris.

Afla mai multe   

Grafenul

Grafenul este format dintr-un singur strat de atomi de carbon, dispuşi într-o structură hexagonală. Este extras din alotropul carbonului, grafitul. Cei care au reuşit pentru prima dată să-l izoleze, în urmă cu mai bine de 10 ani, au fost fizicienii de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie.

Afla mai multe   

Arhitectura sub influenţa tehnologiilor

Se vorbeşte adesea despre printarea 3D şi nu sunt puţini cei care nu reuşesc încă să înţeleagă până la capăt ce presupune acest proces şi cum e posibil ca el să se realizeze.

Afla mai multe   

Kerrock

Acest material poate fi şi el înscris pe lista celor folosite în proiectele de arhitectură contemporană. Ca în cazul oricărui alt material şi utilitatea acestuia este direct proporţională cu creativitatea celor care îşi propun să-l integreze în proiectele lor.

Afla mai multe   

Smart glass

Sticla inteligentă este un tip de sticlă care răspunde la variaţiile de electricitate, lumină şi căldură schimbându-şi culoarea şi gradul de opacitate. 

Afla mai multe   

Betonul care se repară singur

Folosirea betonului în diferite proiecte, fie că este vorba despre construcţii de case, de proiecte de amenajări interioare şi/sau exterioare nu este un proces care să poată fi descris ca fiind, în primul rând, costisitor.

Afla mai multe   

Woodskin-învelişul din lemn flexibil

Deşi controversat, întrucât mulţi susţin că acest tip de material a existat cu ceva timp înainte ca studioul de design din Milano, MammaFotogramma, să îl scoată pe piaţă, Woodskin este totuşi un material inovativ care se poate preta multor idei creative.

Afla mai multe   

Studiul de însorire

Atunci când vă propuneţi să începeţi construcţii de case, este bine să aveţi în vedere toate documentaţiile pe care legea le prevede pentru autorizarea construcţiei. Unul dintre stadiile ce precedă eliberarea autorizaţiei de construire este realizarea unui studiu de însorire.

Afla mai multe   

Studiul geotehnic

Studiul geotehnic este o obligaţie stipulată prin lege (mai precis prin Legea 50/1991) a celor care îşi propun să realizeze o construcţie. Un astfel de studiu nu ar trebui să fie privit drept încă o obligaţie împovorătoare, ci ca o etapă necesară şi utilă pentru a stabili dacă proiectul avut în vedere pentru un anumit teren are şansa să devină o investiţie potrivită sau dacă demarându-l riscăm să irosim bani şi timp fără niciun rezultat.

Afla mai multe   

OSB placa din furnire orientate

Denumirea plăcii de furnire orientate, OSB, vine de la denumirea englezească a materialului, Oriented Strand Board. OSB-ul este o placă constituită din fâşii plate de lemn care odată ce au fost dispuse în trei straturi sunt presate în condiţii speciale de temperatură şi presiune.

Afla mai multe   

BCU – Betonul celular uşor

Pentru că am vorbit deja despre betonul celular autoclavizat, nu puteam neglija un material similar, dar cu avantajele lui specifice, cum este betonul celular uşor. Acesta este un material uşor de integrat deopotrivă în construcţii civile sau în proiecte de case individuale.

Afla mai multe   

Casa de vacanţă

Dacă vrei să ai un loc pe care să-l numeşti „acasă” pe perioada vacanţelor, un loc care să te ajute să te transpui într-un alt mediu şi într-un alt peisaj decât cel cu care eşti deja obişnuit şi, mai ales, dacă un hotel nu-ţi poate satisface această dorinţă (nici nu e de mirare), o casă de vacanţă s-ar putea să fie exact ce-ţi trebuie.

Afla mai multe   

Granitul lichid

Cei de la MERI (Materials and Engineering Research Institute), din Marea Britanie, au creat, cu ceva timp în urmă, un material care poate conduce domeniul construcţiilor spre noi căi de dezvoltare. Este vorba despre granitul lichid.

Afla mai multe   

Accesibilitatea persoanelor cu handicap

Clădirile instituţiilor publice, ale instituţiilor culturale, sportive sau de petrecere a timpului liber, precum şi clădirile de locuinţe construite din fonduri publice, cele ale instituţiilor care asigură mijloacele de transport în comun şi căile ...

Afla mai multe   

Carpet Moss – covorul viu

Apar şi în arhitectură, ca şi în alte domenii, frecvent, tot tipul de inovaţii şi idei care surprind prin forţa creativă şi prin larga aplicabiliate. Carpet Moss este o astfel de inovaţie, una pe care designerul La C.N. a conceput-o pentru a aduce un suflu nou în design-ul interior.

Afla mai multe   

Corianul

Prin Corian, compania americană DuPont a adus pe piaţă un material cu o duritate sporită şi caracterizat de lipsa de reactivitate la oxidanţi şi la o gamă largă de solvenţi, baze şi acizi puternici ce poate fi utilizat în designul de interior şi de exterior.

Afla mai multe   

BCA – Betonul celular autoclavizat

Mulţi descriu BCA-ul ca fiind unul dintre cele mai economice şi prietenoase cu mediul materiale de construcţii. BCA-ul poate fi folosit în construcţii deopotrivă pentru pereţii exteriori şi interiori.

Afla mai multe   

Materiale izolante ecologice

Prin scopul pe care şi-l propune, acela de a reduce consumul de energie, izolaţia este, de la bun început, şi un demers cu orientare ecologică. Fiind responsabilă pentru modul cum este controlat consumul de energie al oricărei clădiri, o bună izolaţie înseamnă deja un pas important în vederea protejării mediului. Când însă izolaţia se realizează cu materiale ecologice, reuşita e cu atât mai mare.

Afla mai multe   

Ce sunt panourile SIP?

SIP vine de la Structural insulated panels sau Structural insulating panels şi reprezintă o gamă de materiale de construcţii inventate şi, până nu demult, folosite cu precădere de americani. Aceste panouri au fost create în urma iniţiativei luată de Serviciului Forestier american de a proteja pădurile, prevenind exploatarea lor şi, deşi le-au inventat prin anii 30, folosirea lor a luat amploare, chiar şi printre americani, 40 de ani mai târziu.

Afla mai multe   

Şarpanta şi structura acoperişului

Se întâmplă adesea, chiar şi la case mari (vezi firmele care montează sau chiar cele care produc învelitori) să se creeze confuzie între şarpantă şi acoperiş.

Afla mai multe   

Cu mansardă, pod sau cu etaj?

Vă gândiţi poate la un proiect de casă şi, cum aceasta nu este o întreprindere de fiecare zi, ştiţi că trebuie să meditaţi mult asupra problemei pentru a alege dintre multele modele de case existente, unul care să fie, din prima, exact ce trebuie. Şi cum o casă nu poate fi construită altfel decât cu gândul la viitor, nu puteţi să nu luaţi în calcul viitorii membri ai familiei sau rudele şi prietenii pe care v-ar plăcea să-i puteţi găzdui din când în când. Şi atunci ce tip de casă să alegeţi? Un model de casă cu parter, cu etaj sau un model de casă cu mansardă?

Afla mai multe   

Apartamentele la mansardă

Pentru cei care sunt în căutare de case ieftine, o soluţie o reprezintă apartamentele la mansardă. Mansardarea blocurilor e un fenomen care a luat amploare în ultimii ani, de accea şi oferta de apartamente la mansardă este tot ...

Afla mai multe   

Spaţii de depozitare inedite

Dacă nu locuieşti într-o casă imensă care să îţi permită să rezervi zone extinse pentru depozitare, e posibil să te fi lovit în repetate rânduri de sindromul „prea multe lucruri, prea puţin spaţiu”. Înainte să te apuci să faci planuri pentru proiecte de casă cu etaj, beci şi mansardă, ar trebui să iei în considerare şi posibilitatea valorificării unor zone mai...

Afla mai multe   

Aspect nou cu obiecte vechi

Chiar dacă a fost poate o vreme când îţi priveai mobilierul ca pe o operă de artă şi te felicitai pentru alegerea făcută şi pentru ambientul pe care ai reuşit să-l creezi în locuinţa ta, e posibil ca în timp să te fi săturat de el până peste cap. Au contribuit probabil şi anii de uzură în care au fost destule prilejuri să se deterioreze. Te uiţi spre măsuţa din living şi tot ce vezi sunt urmele ceştilor cu cafea fierbinte sau zârieturile cu care s-a ales atunci când cineva ...

Afla mai multe   

Parchetul din bambus

Făcând planuri pentru proiecte de case, avem în vedere deopotrivă stilul, durabilitatea, eficienţa soluţiilor disponibile şi posibilitatea de a adecva cât mai bine opţiunile la nevoile viitorilor locatari. Toate aceste aspecte sunt indisolubil legate de materialele pe care alegem să le folosim pentru un segment sau altul al construcţiei, fie că e vorba de structura de rezistenţă sau de etapa de amenajare şi finisare a spaţiului pe care vrem să îl creăm.

Afla mai multe   

Panourile fotovoltaice II

Tot mai mult, în ultima vreme, în urma preocupărilor pe care oamenii le exprimă faţă de nevoia de a proteja mediul înconjurător, dar şi în maniera firească a tehnologiei de a tinde spre evoluţie, se poate observa tendinţa dezvoltării sectorului preocupat de elaborarea unor tehnologii noi de conversie a energiei regenerabile, neconvenţionale, în energie electrică. În această linie se încadrează şi celulele fotovoltaice (PV) sisteme gândite să transforme energia solară în energie electrică.

Afla mai multe   

Panourile fotovoltaice I

Pentru că sunt printre materialele a căror integrare în proiecte de arhitetură este încurajată am ales să prezentăm câteva elemente esenţiale despre panourile fotovoltaice.

Afla mai multe   

Scările-tipuri de scări

Dacă vă gândiţi să vă construiţi o casă şi vi se pare că una cu un singur nivel nu ar fi potrivită pentru familia dumneavoastră, vă veţi orienta, probabil, după modele de case cu etaj. Oricât de diferite ar fi prin soluţiile pe care le propun, toate modelele de case cu etaj au un element comun, scările. Acestea sunt o componentă indispensabilă a imobilelor gândite să se înalţe pe mai multe nivele.

Afla mai multe   

Aranjaţi cu stil rafturile

Rafturile, sertarele, cutiile şi în general orice tip de spaţiu de depozitare nu pare, aproape niciodată, a fi suficient. În consecinţă, mai mereu, ajungem să îngrămădim totul pe unde putem şi, dacă în cazul sertarelor şi dulapurilor cu uşi opace asta nu este neapărat o problemă, în cazul rafturilor bibliotecii sau a unui corp de...

Afla mai multe   

Covoarele suprapuse

Covoarele suprapuse sunt o tendinţă actuală în designul interior. Folosindu-le puteţi crea uşor un impact estetic puternic. Le puteţi cumpăra gata făcute sau puteţi alege să le daţi o notă personală alegând dumneavoastră cele două elemente pe care le veţi suprapune. Dacă vă hotărâţi pentru cea din urmă posibilitate...

Afla mai multe   

wood.e- lemnul electrificat

Designerii de la Transalpin au creat un nou material compozit, creat din elemente prefabricate de lemn, wood.e. are incorporate straturi de metal ce pot fi folosite drept conductori de electricitate, astfel încât obiectele care necesită curent electric pentru a funcţiona (spre exemplu veiozele, ventilatoarele etc.) să poată fi ...

Afla mai multe   

Sensitile Terazzo

Pentru proiecte de case moderne, proiectanţii sau chiar beneficiarii vor avea în vedere materiale de construcţie care să fie suficient de versatile pentru a se putea obţine uşor efectele dorite. Vă prezentăm de această dată un material care s-ar putea încadra uşor în această categorie, date fiind proprietăţile sale inedite, a căror exploatare poate genera efecte spectaculoase.

Afla mai multe   

Cum să ne alegem patul

Alegerea patului nu este doar o problemă de design interior. Este, desigur, important aspectul unui astfel de obiect de mobilier şi contează dacă se armonizează cu camera pentru care va deveni piesă-centrală, dar poate şi mai important este confortul pe care îl poate oferi viitorilor utilizatori.

Afla mai multe   

Ce sunt casele pasive?

Dacă aveţi în vedere alegerea unui proiect de casă complet adecvat nevoilor dumneavoastră şi vreţi să fiţi cât mai bine informaţi înainte de a vă opri asupra unuia anume, ar trebui să să nu vă scape nici conceptul de casă pasivă.

Afla mai multe   

Gradul de confort al locuinţelor

Auzim adesea vorbindu-se despre gradul de confort al locuinţei şi, probabil, deşi majoritatea ştim că acestea pot fi locuinţe confort 1, 2 sau 3, puţin sunt cei care înţeleg ce anume descriu aceste categorii.

Afla mai multe   

Travertinul. Un material deopotrivă clasic şi modern

Travertinul este o rocă sedimentară ce se formează, de regulă, la gura izvoarelor termale bicarbonate, care ies din calcare sau care traversează roci bogate în carbonaţi, ioni de carbonat de calciu şi bioxid de carbon. Procesul de formare influenţează direct aspectul său. Astfel culorile sale variază între diverse nuanţe de bej şi până la maro-închis, în funcţie de procentul oxizilor de fier şi cel al impurităţilor. 

Afla mai multe   

Igrasia. Probleme şi soluţii

Indiferent dacă suntem proprietarii unor case mici sau mari, ai unor case ieftine sau costisitoare, există unele probleme, ce ţin de întreţinerea locuinţelor, care ne afectează în egală măsură. Igrasia este una dintre ele.

Afla mai multe   

Ce inseamna STRUCTURA DE REZISTENTA?

Cand ne hotaram sa ne construim casa mult visata, primul impuls este sa  cautam pe web cat mai multe poze care sa se apropie de idealul nostru. In functie de posibilitati alegem o poza cu exteriorul casei si apoi patrundem in interior, unde incepem sa ne jucam cu spatiile gandindu-ne la nevoile noastre.

Afla mai multe   

Flexible Chuck – rafturi flexibile şi ajustabile

Flexibilitatea şi adaptabilitatea sunt elemente-cheie în designul interior contemporan. O explicaţie o constituie probabil principala caracteristică a momentului pe care îl trăim, dinamismul. Totul se întâmplă foarte repede şi, nu e de mirare, totul se schimbă foarte repede. În aceste condiţii este întrucâtva evident că această fugă după transformare şi după nou se resimte la toate nivelurile şi, de ce nu, în toate domeniile, inclusiv în designul interior şi în arhitectură în general.

Afla mai multe   

Bibliotecile şi designul interior

În vreme ce unii nu găsesc rostul bibliotecilor şi, deşi îşi cumpără aceste obiecte de mobilier, o fac doar pentru a avea decorul complet al living-ului aşa cum este el înţeles în sensul clasic, alţii nu găsesc niciodată suficient spaţiu pentru a-şi depozita cărţile de care nu se îndură nicicum să se despartă. Acest articol se adresează mai degrabă celei de-a doua categorii şi încearcă să propună câteva soluţii pentru a rezolva într-o manieră eficientă şi estetică problema spaţiului insuficient.

Afla mai multe   

Metode naturale de a face să fie răcoare în casă

La fel ca în orice altă situaţie, este mai bine să previi decât să tratezi. Este deci, recomandat să te asiguri că te-ai ocupat din timp de câteva dintre cerinţele minime pentru a-ţi asigura o temperatură optimă în interiorul locuinţei, indiferent de anotimp. Se pune adesea problema modului cum poate fi eficient păstrată căldura în interior pe timpul iernii şi a anotimpurilor reci, dar, ori de câte ori ne confruntăm cu zile caniculare, ne dorim, probabil...

Afla mai multe   

Dormitor şi baie – all in one

Deşi nu este neapărat un concept pus în practică în foarte multe proiecte de case, nu mai este de mult o noutate pentru nimeni faptul că dormitorul şi baia pot fi puse la un loc într-un spaţiu care să nu pună accentul pe separarea netă a celor două zone. Acest mod de a le îmbina este în mare măsură coerent cu tendinţele arhitecturii moderne care mizeză destul de mult pe deschidere, pe transparenţă, elemente despre care am putea spune, în fond, că transpun în spaţiu accentul pe care societatea contemporană îl pune pe comunicare şi interacţiune.

Afla mai multe   

Cum alegi maşina de spălat vase?

Maşina de spălat vase începe să fie tot mai mult percepută drept o necesitate şi pe bună dreptate. Ce poate fi mai neplăcut după o masă copioasă decât să fie nevoie să te ocupi de mulţimea de vase murdare. În plus, după unele estimări, se pare că folosirea maşinii de spălat ne ajută să economisim până la 15 zile pe an, pierdute în mod normal cu spălatul vaselor.

Afla mai multe   

Acoperişul din stuf

Dacă alegerea unor materiale ecologice este o prioritate pentru proiectul de casă pe care vă propuneţi să-l realizaţi, atunci este indicat să vă orientaţi spre materialele tradiţionale folosite în domeniul construcţiilor de case, deoarece acestea sunt, de regulă, obţinute din materii prime şi prin procedee care nu afectează mediul.

Afla mai multe   

Balustrade pentru scări interioare

Dacă sunteţi sau vreţi să fiţi proprietarul unui model de casă cu etaj sau chiar numai cu mansardă, după toate probabilităţile, casa dumneavoastră are sau va avea şi una sau mai multe scări interioare. Şi, pentru că este un element cu un impact semnificativ asupra spaţiului în care este dispus, e important ca modelul de scări să fie ales cu grijă, ideal, în urma unei consultaţii cu arhitectul sau cu un specialist în design interior.

Afla mai multe   

Mobilierul pentru hol

Deşi este un spaţiu cu mult potenţial, holul sfârşeşte de multe ori în a fi neglijat. Fiind o încăpere cu formă şi dimensiuni mai puţin convenţionale, raportat la restul camerelor dintr-o locuinţă, spaţiul pe care îl pune la dispoziţie nu este uşor de gestionat.

Afla mai multe   

SentryGlass

Dacă vreţi să conferiţi proiectului de casă pe care îl aveţi în vedere un aspect inedit, aţi putea discuta cu arhitectul cu care lucraţi şi despre oportunitatea folosirii unui material cum este SentryGlass. Acesta s-ar putea dovedi foarte convenabil pentru realizarea scărilor interioare sau chiar a unor pereţi despărţitori interiori care ar putea da o notă de inedit şi rafinament interiorului locuinţei dumneavoastră. 

Afla mai multe   

Ţigla metalică

Mai uşor de montat decât învelitorile din ţiglă ceramică sau ţiglă de beton sunt cele realizate din ţigla metalică. În plus, structura de susţinere necesară pentru fixarea unei astfel de învelitori se poate realiza şi ea mai uşor. Aceste aspecte sunt relevante deoarece constituie elemente care se reflectă direct asupra costurilor presupuse de utilizarea învelitorii din ţiglă metalică.

Afla mai multe   

Ţigla ceramică

Ţigla ceramică se încadrează şi ea în categoria materialelor folosite în mod tradiţional la acoperirea caselor. O puteţi, aşadar, considera şi pe aceasta un material util şi la îndemână pentru realizarea unui eventual proiect de casă în stil tradiţional sau cu o notă rustică, dar nu numai. 

Afla mai multe   

Învelitoarea din şindrilă

Sita sau şindrila din lemn de răşinoase este unul dintre cele mai vechi materiale folosite în România pentru realizarea învelitorilor pentru acoperişuri. De altfel, faptul că are o atât de îndelungată întrebuinţare vă poate face să intuiţi că este un material de provenienţă naturală şi, în consecinţă, prietenos cu mediul.

Afla mai multe   

Living Glass

Conceptul de casă inteligentă, „smart house” cum spun englezii, face ca ideea că locuinţa ta ar putea avea la propriu grijă de nevoile tale să nu mai pară o realitate atât de îndepărtată. Iar gândul că am putea locui într-o casă care să aibă grijă de sănătatea noastră este, fără îndoială, seducător pentru mulţi dintre noi.

Afla mai multe   

Iluminatul in bucatarie

Iluminatul este esenţial pentru a prepara şi a găti mâncarea, aşadar, oricine poate considera că este înţelep ca în bucătărie să existe un iluminat corespunzător, dacă nu din alte motive, măcar considerându-le pe cele de securitate şi igienă.

Afla mai multe   

Cu ce culoare combini lemnul

Una dintre problemele pe care le poţi întâmpina atunci când îţi propui să te ocupi personal de amenajarea casei este cum să alegi paleta de culori potrivite pentru o cameră. Nu trebuie să fii neapărat specialist în design interior pentru a-ţi da seama că un bun punct de pornire îl reprezintă nuanţele elementelor care sunt mai greu de schimbat. Şi cum parchetul şi principalele obiecte de mobilier sunt primele care pot fi încadrate în această categorie, următoarea întrebare este, în mod firesc, ce culoare se potriveşte cu cea a lemnului?

Afla mai multe   

Batai de cap in casa noua - Culoarea

Alegerea culorilor intr-o casa iti poate cauza adevarate batai de cap. Una e sa alegi verde cand vine vorba despre o haina, altfel sta treaba cand trebuie sa alegi culoarea peretilor sau a decoratiunilor. Sa alegi, oare, tonuri neutre in toata casa, sau poate sa combini nuanta preferata de albastru pe undeva? Parca nici ideea de culori la moda nu suna rau, nu-i asa?

Afla mai multe   

Semineul

Copil fiind, mi se citeau poveşti la gura sobei. Şi era bine şi îmi plăcea şi visam că, atunci când voi creşte, voi avea şi eu o sobă unde voi povesti verzi şi uscate. Doar că timpul a trecut, iar soba pe care mi-o doream s-a transformat în şemineul pe care mi-l doresc...

Afla mai multe   

Locuinte Eco

„Eco friendly”  este o expresie extrem de la modă în ultima vreme. Nu te conformezi, ţi se pune o etichetă în frunte, pe care cu greu o mai dai jos. Arhitectura nu este mai prejos, aşa că ne-am aliniat şi noi modei. Cum? Proiectăm modele de case ecologice, adică locuinţe prietenoase cu mediul înconjurător.

Afla mai multe   

Alb

Alb şi iarăşi alb...

Iarna ne inspiră. Mai bine zis, culorile iernii ne dau idei, iar zăpada de afară ne face să vrem mai mult alb: în case, pe case, pe noi...

Albul este simbolul purităţii, al noului, al calmului, al păcii şi inocenţei. Este considerată cea mai curată culoare şi amplifică atitudinea pozitivă. Albul, alături de negru şi toate tonurile de gri, este considerată o nonculoare (cu toate acestea, voi folosi termenul “culoare” când voi vorbi despre alb, pentru o exprimare mai simplă) şi, pentru că nu are caracter cromatic, poate fi folosit atunci când vrei să temperezi o nuanţă sau să faci trecerea de la o culoare puternică la alta.

Afla mai multe   
Update cookies preferences