Aranjaţi cu stil rafturile
Aranjaţi cu stil rafturile
Rafturile, sertarele, cutiile şi în general orice tip de spaţiu de depozitare nu pare, aproape niciodată, a fi suficient. În consecinţă, mai mereu, ajungem să îngrămădim totul pe unde putem şi, dacă în cazul sertarelor şi dulapurilor cu uşi opace asta nu este neapărat o problemă, în cazul rafturilor bibliotecii sau a unui corp de mobilier dispus în camera de zi, înghesuind dezordonat multe obiecte în acelaşi loc, riscăm să compromitem aspectul întregii încăperi.
Specialiştii în design interior ne propun câteva reguli care, dacă sunt respectate, ne pot ajuta să obţinem rafturi la fel de bine organizate şi aspectuoase ca cele la care ne rămân uneori ochii prin revistele de amenajări de interior.
Daţi culoare şi textură panoului din spate al corpului cu rafturi. Aplicând tapet sau vopsea pe partea de material ce închide în spate rafturile, le veţi da adâncime şiveţi crea un fundal potrivit pentru a pune în lumină obiectele pe care vreţi să le expuneţi. Ţineţi cont, atunci când alegeţi culoarea, de o anumită schemă cromatică, bleumarinul va merge, spre exemplu, bine cu albul şi cu tonurile aurii.
Creaţi grupuri mici. Sunt mai plăcute vizual grupurile mici de cărţi decât rafturile încărcate dintr-un capăt în altul de volume. Puteţi pune în evidenţă anumite titluri dacă grupaţi volumele în centrul unui raft şi le străjuiţi cu două suporturi pentru cărţi, identice. Efectul va fi cu atât mai puternic, dacă volumele alese au coperte în nuanţe din aceeaşi gamă cromatică.
Alegeţi recipiente creative. Puteţi ţine pe rafturi mărunţişurile fără rol decorativ (chibrituri, sticluţe de esenţe aromatice, etc.), dar nu le lăsaţi la vedere. Căutaţi recipiente creative care să vă permită să le aveţi la îndemână fără să încarce inutil spaţiul, cutii metelice sau de lemn deosebite, cupe etc.
Grupaţi elementele de colecţie. Este uşor să rămâi fără spaţiu atunci când ai vrea să oferi un loc special fiecărei mici comori adusă acasă dintr-o călătorie, găsită într-un vechi anticariat sau primită în dar de la cineva drag. Este totuşi recomandat ca obiectele să fie grupate în funcţie de anumite elemente comune, fie că sunt realizate dintr-un material similar, fie că au sau au avut o întrebuinţare comună. Spre exemplu aţi putea aşeza pe un singur raft sfeşnice, lămpi şi brichete cu un design aparte, în măsura în care acestea au suficiente elemente comune încât alăturarea să nu pară forţată.
Faceţi loc şi elementelor sculpturale. În cazul obiectelor sculpturale cu forme foarte speciale este mai bine să se aplice principiul „ce-i prea mult strică”. Este mai bine să plasaţi un astfel de obiect, foarte elaborat, lângă unul cât mai simplu, care să-i pună în evidenţă, prin contrast, complexitatea, decât să alăturaţi mai multe creând senzaţia de supraagomerare.
Adăugaţi accente de reflexie. Folosind un obiect sau un grup de obiecte din sticlă, puteţi adăuga strălucire rafturilor.
Includeţi elemente naturale. Decoratorii folosesc în mod frecvent cochilii, corali sau roci cu un aspect aparte pentru a crea un anumit efect estetic în cadrul rafturilor. De asemenea, aţi putea folosi ca element deopotrivă util şi decorativ, plante verzi. Acestea vor face ca spaţiul în care se află să prindă viaţă. Pot fi un elemente decorativ binevenit prin ele însele, dar cu atât mai mult dacă le aşezaţi într-un recipient ceva mai deosebit decât un ghiveci obişnuit.