Locuinte Eco
Locuinţa ecologică
„Eco friendly” este o expresie extrem de la modă în ultima vreme. Nu te conformezi, ţi se pune o etichetă în frunte, pe care cu greu o mai dai jos. Arhitectura nu este mai prejos, aşa că ne-am aliniat şi noi modei. Cum? Proiectăm modele de case ecologice, adică locuinţe prietenoase cu mediul înconjurător.
Locuinţa ecologică este construită astfel încât să diminueze consumul de energie şi deşeuri. Acest tip de casă reduce impactul negativ al construcţiei atât asupra mediului înconjurător, cât şi asupra sănătăţii locatarilor. Clădirile, spun studiile recente, sunt cei mai mari poluatori de pe planetă, consumând peste jumătate din energia produsă în ţările dezvoltate şi determinând producerea gazelor cu efect de seră.
Spre deosebire de casele clasice, modelele de case ecologice au un stil arhitectural limitat, însă abordările sunt infinite. Locuinţele ecologice sunt construite din materiale naturale, sunt izolate foarte bine şi, pe lângă faptul că sunt în trend, vă putem spune şi că diminuează considerabil facturile locatarilor la gaz, energie şi apă.
Deocamdată, locuinţele ecologice nu sunt case ieftine, însă costul acestora se amortizează în timp, deoarece, aşa cum am spus mai spus, consumul de energie şi apă scade. Locuinţa ecologică este realizată din materiale naturale, are panouri solare fotovoltaice, pentru producerea de energie electrică, dar şi panouri solare pentru apa caldă, pentru a reduce consumul de energie, este extrem de bine izolată, pereţii sunt din beton, iar geamurile sunt duble (toate acestea, pentru a minimiza pierderea de căldură). De asemenea, pereţii „respiră”, astfel încât înăuntru nu va exista condens, iar vara nu va fi nevoie de aer condiţionat. Locuinţa ecologică trebuie să aibă un rezervor de apă, pentru a colecta apa de ploaie (care, ulterior, va fi folosită la toaletă, spre exemplu). Mai mult, pe acoperiş pot fi crescute plante, pentru a regla temperatura casei, a o izola fonic şi pentru a produce oxigen.
Interesant este că o locuinţă ecologică nu trebuie, neapărat, să fie nou construită. Poţi să îţi transformi şi tu casa într-una eco! Conform unor experţi, dacă scoţi din priză aparatura electronică atunci când nu o foloseşti, poţi diminua considerabil suma pe care o vei plăti pentru energia electrica. De asemenea, uscarea hainelor pe sârmă, nu în maşina de uscat rufe, sau uscarea vaselor pe un suport, nu cu ajutorul maşinii de spălat vase, pot ajuta o locuinţă să devină mai „verde”. Dacă ai posibilitatea, instalarea unor panouri solare, montarea unor ferestre duble, care să nu permită pierderea căldurii sau a temperaturii din interior, sau achiziţionarea unei aparaturi electronice cu un consum redus de energie, fac dintr-o locuinţă veche una mai „eco-friendly”.
Aşadar, soluţii sunt: poţi fie să optezi pentru construirea unei locuinţe ecologice, fie să îţi transformi casa pe care o ai deja într-una mai prietenoasă cu mediul în care trăim. Noi credem că beneficiile sunt atât de partea noastră, cât şi a planetei!