Home |

Ţigla metalică

Ţigla metalică

Ţigla metalică

Dacă aveţi în vedere realizarea unui proiect de casă mai puţin costisitor, puteţi lua în calcul şi un alt tip de ţiglă disponibil pe piaţa materialelor de construcţii, ţigla metalică.

Mai uşor de montat decât învelitorile din ţiglă ceramică sau ţiglă de beton sunt cele realizate din ţigla metalică. În plus, structura de susţinere necesară pentru fixarea unei astfel de învelitori se poate realiza şi ea mai uşor. Aceste aspecte sunt relevante deoarece constituie elemente care se reflectă direct asupra costurilor presupuse de utilizarea învelitorii din ţiglă metalică.

Spre deosebire de ţigla ceramică şi de cea din beton, cea metalică este mult mai versatilă, putând fi adaptată mult mai bine decât cele două menţionate anterior suprafeţelor cilindrice şi ondulate. În plus, producătorii facilitează folosirea acestui material, făcând disponibile  sisteme complete, prin care pot fi rezolvate uşor diferitele detalii specifice acoperişurilor (jgheaburi, străpungeri, aerisiri sau diferite alte accesorii).

Un avantaj semnificativ care trebuie remarcat în cazul ţiglei metalice este acela că este un material cu de trei până la patru ori mai uşor faţă de ţigla tradiţională, generând o încărcare mai mică de 10kg/mp, dar totodată, nu poate fi ignorat nici faptul că durabilitatea ei este cu de două până la trei ori mai redusă decât cea a ţiglei tradiţionale, producătorii putând oferi garanţii de până la 15 ani.

Şi în acest caz, ca şi pentru celelalte tipuri de ţiglă (ceramică, de beton) proprietăţile efective ale materialului trebuie să fie puse în directă legătură cu modul în care acesta este abordat de fiecare producător în parte. Unii producători aleg să aducă îmbunătăţiri care nu sunt altfel specifice materialului în general. Spre exemplu, unii producători au decis să acopere suprafaţa exterioară a panourilor de ţiglă cu nisip cuarţos, vopsit. Au obţinut astfel nu doar un aspect mai plăcut decât cel al ţiglei vopsită cu vopsea lucioasă, ci şi un mai bun control al zgomotelor produse la impactul diferitelor elemente cu acoperişul. Sunt, de asemenea, producători care oferă o foarte bună protecţie anti-coroziv a plăcilor şi, în consecinţă, o durabilitate mai mare a acestora. 

În ciuda efectelor de compensare pe care producătorii reuşesc să le obţină aducând diverse îmbunătăţiri ţiglei metalice pe care o produc, aceasta rămâne totuşi un material inferior ţiglei ceramice (şi celei din beton) atât din punct de vedere al durabilităţii, cât şi al capacităţii de izolare termică şi fonică pe care o poate asigura. De asemenea, nici din punct de vedere estetic nu este comparabilă cu celelalte tipuri de ţiglă amintite anterior.

Ţigla metalică oferă o durabilitate considerabilă şi poate integrată armonios într-un proiect de casă (cu atât mai mult atunci când produsul a fost gândit astfel încât să i se confere unele îmbunătăţiri) şi deşi este inferioară ţiglei ceramice, poate fi o opţiune potrivită atunci când bugetul destinat proiectului respectiv este unul limitat.