Home |

Şarpanta şi structura acoperişului

Şarpanta şi structura acoperişului

Şarpanta şi structura acoperişului

Se întâmplă adesea, chiar şi la case mari (vezi firmele care montează sau chiar cele care produc învelitori) să se creeze confuzie între şarpantă şi acoperiş.

Şarpanta nu poate fi echivalată cu acoperişul, ea este parte din structura acoperişului. Pe şarpantă se montează învelitoarea sau hidroizolaţia. Acoperişul este compus din şarpantă, învelitoare, elementele de fixare şi cele de scurgere a apei (jgheaburi, burlane etc.).

În componenţa unei şarpante intră componente precum: coamă(e) (linie de intersecție - orizontală sau oblică - a două versante de acoperiș), grinzi cu zăbrele, căpriori, pane, contravântuiri (elemente de construcţie de forma unor  grinzi cu zăbrele care au rolul de a prelua forţele orizontale – presiunea vântului- care acţionează asupra unei construcţii), cosoroabe (bârnele așezate orizontal deasupra pereților casei în lungul acoperișului, pentru a susține căpriorii), stâlpi, popi de susţinere (stâlpi sau bârne de lemn cu rol în consolidare), astereală (căptușeala de scânduri așezată pe un schelet de lemn, pentru a susține învelitoarea acoperişului) etc.

În funcţie de forma lor, şarpantele pot fi de mai multe feluri. Există astfel:

  1. a) şarpante în plan înclinat – acestea sunt formate din unul sau mai multe planuri înclinate;
  2. b) şarpante în plan orizontal, de tip terasă – acestea pot fi fie planşee din grinzi cu zăbreleasamblate cu plăci multicui, fie planşee din grinzi masive din lemn ecarisat sau din lemn stratificat lamelar;
  3. c) şarpante curbate – cele care au forma unui arc de cerc.

În funcţie de proiectul de casă pe care îl aveţi în vedere, veţi putea alege şarpanta potrivită. Şarpanta dă forma acoperişului, iar acoperişul şi aspectul lui sunt lemente importante în arhitectura generală a clădirii. Puteţi opta pentru şarpante prefabricate sau pentru o şarpantă construită special pentru acoperişul casei pe care vreţi să o ridicaţi. Şarpantele prefabricate sunt o soluţie pentru planuri de case clasice, dar pentru mai multă flexibilitate în alegerea acoperişului pe care îl consideraţi potrivit, probabil, şarpantele construite special sunt o soluţie mai bună.

Şarpantele trebuie să aibă o structură bine gândită şi calculată, întrucât, deşi este important pentru aspectul general al casei şi va fi diferit pentru modele de case diferite, acoperişul nu are doar rol estetic, ci în primul rând un rol fucţional foarte important, de a proteja casa de fenomenele meteorologice. O şarpantă prost gândită şi realizată poate cauza chiar prăbuşirea acoperişului. Şarpanta trebuie să fie suficient de rezistentă încât să reziste la vânturi puternice, dar şi la încărcările cu zăpadă.

Învelitorile - care formează, aşa cum aminteam mai sus, alături de şarpante acoperişul - pot fi şi ele de mai multe feluri: tablă, ardezie, membrane bitumate, plăci de azbociment, policarbonat, materiale de hidroizolaţii, etc.

Alegerea învelitorilor este un alt element important în a determina structura şarpantei şi a acoperişului în ansamblu, întrucât tipul învelitorii determină greutatea şi panta versanţilor acoperişului, iar panta unui acoperiş va fi cu atât mai mare cu cât materialul din care e realizată învelitoarea este mai puţin impermeabil sau are mai multe rosturi.