wood.e- lemnul electrificat
wood.e- lemnul electrificat
Designerii de la Transalpin au creat un nou material compozit, creat din elemente prefabricate de lemn, wood.e. are incorporate straturi de metal ce pot fi folosite drept conductori de electricitate, astfel încât obiectele care necesită curent electric pentru a funcţiona (spre exemplu veiozele, ventilatoarele etc.) să poată fi conectate direct, la suprafaţa de lemn, fără a se utiliza cabluri. Straturile de metal primesc o intensitate de 12V, prin intermediul unui ştecher. O priză poate fi dispusă oriunde pe suprafaţa obiectului creat din wood.e pentru a permite adăugarea obiectelor pentru a căror funcţionare este nevoie de curent electric.
Wood.e a primit premiul Materialica Design Award 2004 şi Best idea la târgul din München.
În ceea ce priveşte designul la care poate fi adaptat, posibilităţile sunt, fără îndoială, nelimitate. Dat fiind că acest produs european poate incorpora electricitatea direct în mese, scaune şi orice alte obiecte ce pot fi imaginate şi se pot preta utilitzării lemnului ca element constituent, s-ar putea spera că, pe viitor, vom putea evita complet cablurile şi aspectul inestetic care le corespunde. Acest material se încadrează în linia celor care sunt gândite astfel încât să ofere posibilitatea designerilor de mobilier să includă un anumit tip de tehnologie în obiectele pe care le crează. De altfel, designerii de naţionalitate germană şi italiană de la Transalpin, au gândit deja şi au prezentat pe site-ul lor, o serie de utilizări posibile pentru materialul pe care l-au inventat: o bancă pentru clădiri publice, raftul Heartbeat – care imită curbele înregistrate de un EKG, un scaun de bibliotecă, un panou fie pentru proiecte de casă, fie pentru săli de aşteptare din instituţii, obiecte de mobilier pentru baie etc.
Tot designerii Bjorn Blisse, Folker Konigbauer, şi Reinhard Zetsche de la Transalpin au fost cei care au gândit proiectul Living in a Box (Trăind într-o cutie), un sistem de mobilier, creat din wood.e, care demonstrează proprietăţile şi potenţialul acestui material. Proiectul a fost prezentat la expoziţia din Milano din 2005.
Deşi interesante şi inovative ca design, proiectele propuse de cei de la Transalpin pot fi considerate punctul de plecare pentru gândirea şi dezvoltarea a multe alte produse originale care să exploateze proprietăţile specifice ale wood.e. Ar putea fi gândite multe propuneri de design interior care să incorporeze acest produs sau altele inspirate de proprietăţie lui prin care să se asigure, spre exemplu, designul adecvat într-un proiect de casă minimalist, fără detalii sau componente care să încarce spaţiul.