Home |

BCU – Betonul celular uşor

BCU – Betonul celular uşor

BCU – Betonul celular uşor

Pentru că am vorbit deja despre betonul celular autoclavizat, nu puteam neglija un material similar, dar cu avantajele lui specifice, cum este betonul celular uşor. Acesta este un material uşor de integrat deopotrivă în construcţii civile sau în proiecte de case individuale.

Pentru realizarea BCU este necesar să se amestece, într-o betonieră,  un mortar din ciment, nisip şi apă, preparat după o reţetă specifică, cu spumă ionizată, preparată, la rândul ei şi injectată în betonieră de instalaţii speciale.

În urma amestecării în betonieră a mortarului cu cantitatea recomandată de spumă, timp de 2-3 minute, se obţine un beton celular (spumo-beton fluid) care, ulterior, se toarnă în tipare. Întărirea materialului poate dura de la 12 la 24 de ore. Spuma, prin portanţa şi stabilitatea deosebit de mari ce-i sunt caracteristice, asigură menţinerea porozităţii betonului pe întreaga perioadă necesară trecerii lui de la starea fluidă la cea solidă.  Odată încheiat acest interval, BCU se decofrează şi se obţin astfel blocurile de zidărie ce pot fi utilizate în construcţii. Punerea în operă se poate face la aproximativ 7 zile de la decofrare

Pereţii monolit obţinuţi din BCU constituie, la rândul lor, o construcţie foarte rezistentă, cu o bună izolaţie termică şi, deloc de neglijat, construcţia finală presupune costuri cu până la 50% mai mici decât una realizată prin tehnologii clasice (zidărie cu mortar). Durata de prizare a cimentului este la fel pentru pereţii monolit ca şi în cazul blocurilor de zidărie, de 12 până la 24 ore.

Perioada de maturare a BCU este, ca în cazul oricărui beton, de 28 de zile de la preparare.

Instalaţiile speciale pentru realizarea BCU au în componenţă o unitate centrală, una sau mai multe betoniere şi o pompă. Unitatea centrală are rolul de a genera spuma ionizată şi de a o injecta, în mod automat, în betoniere, betonierele sunt folosite pentru crearea amestecului, iar pompa transportă BCU aflată încă în stare lichidă spre cofraje. Betonul care ajunge în cofraje are în componenţă pori distribuiţi în mod uniform şi care au diametrele cuprinse între 0,5-1 mm  

BCU poate fi folosit la realizarea pereţilor exteriori şi interiori, neportanţi pentru orice fel de clădiri civile sau industriale. În ridicarea pereţilor, BCU poate fi folosit fie prin turnarea directă în cofraj, fie din blocuri de zidărie (cărămizi) preformate.

Ca şi BCA-ul, BCU este un material considerat ecologic, cu un impact scăzut asupra mediului, nu este radioactiv şi nu prezintă combustivitate, dar, comparativ cu BCA-ul, asigură o mai bună izolaţie termică. BCU este un material de construcţii foarte solicitat şi pentru că face ca tencuirea să fie rapidă şi fermă (nu are nevoie de amorsă, deoarece cimentul din mortarul de tencuială aderă foarte bine la cimentul din BCU) şi îi este carcateristică şi o foarte mică absorbţie a apei. În plus, folosindu-se tipare confecţionate special, poate fi utilizat pentru a crea elemente armate pentru garduri, elemente pentru grătarele de grădină, elemente de drenare a apei şi chiar elemente decorative. Totodată, poate fi utilizat pentru a şape autonivelante de termoizolaţie pe terase exterioare sau între nivelele unei clădiri. Şapele turnate pe terasele exterioare pot fi apoi hidroizolate sau, în alte situaţii, pot fi suport pentru perchet, gresie, mozaic sau alte detalii de finisare.

Update cookies preferences