Home |

Ce sunt panourile SIP?

Ce sunt panourile SIP?

Ce sunt panourile SIP?

SIP vine de la Structural insulated panels sau Structural insulating panels şi reprezintă o gamă de materiale de construcţii inventate şi, până nu demult, folosite cu precădere de americani. Aceste panouri au fost create în urma iniţiativei luată de Serviciului Forestier american de a proteja pădurile, prevenind exploatarea lor şi, deşi le-au inventat prin anii 30, folosirea lor a luat amploare, chiar şi printre americani, 40 de ani mai târziu. Acum acest material a depăşit cu mult graniţele pieţei de construcţii de case a SUA şi este larg folosit şi pe celelalte continente.

Panourile SIP sau panourile prefabricate autoportante sunt, de regulă, făcute din două plăci OSB între care există un nucleu de spună făcut din poliestiren expandat (EPS), poliestiren extrudat (XPS) sau spumă poliuretanică rigidă, dar se pot folosi şi alte materiale ca, spre exemplu, placaj, placaj tratat sub presiune pentru pereţii de fundaţie de sub nivelul solului, oţel, aluminiu, plăci de ciment şi chiar materiale mai puţin obişnuite precum oţel inoxidabil, plastic armat şi oxid de magneziu. Pentru unele panouri SIP se folosesc plăci din fibre de ciment sau de placaj pentru panouri  şi fibre naturale precum paiele pentru umplutură.

A treia componentă a panourilor SIP o reprezintă sistemul de îmbinare a celor două panouri constituente. De regulă, se foloseşte cherestea tăiată la dimensiuni specifice, dar crează punţi termice şi valori de izolaţie joase. Pentru a asigura o bună izolaţie, producătorii apelează la tot felul de metode creative, între care şi panouri OSB suprapuse. În funcţie de metoda folosită, pot fi obţinute şi alte avantaje, precum creşterea rezistenţei structurale.  

Panourile SIP se produc de câţiva ani şi în România. Spre exemplu, cele produse le Green Panel în fabrica din Clinceni, Ilfov, au următoarele specificaţii: sunt alcătuite din două plăci OSB de 15mm, între care se introduce spumă PIR (poliizocianurat). Plăcile OSB sunt importate din Germania şi sunt produse din materiale biodegradabile, iar spuma este produsă în România, folosindu-se materiale furnizate de Bayer. Reprezentanţii companiei susţin că materialul are un coeficient de transfer termic de 0,022W/mK, la grosimi variabile (90mm, 120mm, 150mm, 180mm, 210mm) şi o densitate de 46 kg/mc.

Dimensiunile standard ale panourilor SIP sunt:

  • Lăţime: 122 mm (min) - 1250 mm (max)
  • Lungime: 2800 mm (max) - pereţi
  • Grosime: 120 mm, 150 mm, 180 mm, 210 mm, 240 mm

Între principalele avanteje ale acestor panouri trebuie amintite costurile reduse şi rapiditatea de execuţie a clădirilor în cadrul cărora sunt folosite, în plus, faptul că realizarea construcţiilor nu mai este dependentă de condiţiile meteorologice. Deopotrivă importante sunt şi faptul că asigură o bună izolaţie termică şi fonică (cu atât mai mult cu cât aceste panouri pot fi folosite şi la realizarea acoperişului, zona unde se pierde cea mai multă căldură), rezistă la umiditate şi la mişcări seismice (feţele din OSB ale panourilor le conferă acestora rezistenţă sporită la întindere şi compresiune).

 

Între dezavantaje trebuie menţionat acela că există o limită de înălţime pentru clădirile realizate din panouri SIP, de 12,5 ml. În plus, unii susţin că produsele chimice din panourile OSB pot contamina aerul din interiorul construcţiei, de aceea este recomandat să se aleagă panouri SIP în a căror componenţă intră plăci OSB pentru care nu s-a folosit formaldehidă.

De regulă, panourile SIP sunt prevăzute cu goluri pentru uşi şi ferestre şi sunt realizate astfel încât să se adapteze uşor la planurile de arhitectură.

În ce priveşte impactul asupra mediului, nu trebuie pierdut din vedere că au fost create tocmai pentru a sprijini o iniţiativă pornită să protejeze resursele naturale. În plus, prin izolaţia termică pe care o asigură, garantează un consum redus de energie folosită pentru încălzire.