Ce rol are bariera de vapori?
Ce rol are bariera de vapori și de ce este obligatorie?
CE REPREZINTĂ ETANȘEITATEA ÎNTR-O CLĂDIRE?
Tot auzim în ultimul timp despre importanța etanșării caselor, cât și despre asigurarea permeabilității vaporilor, pentru că nu-i așa, vrem o casă care să țină aerul cald înăuntru, dar care totuși, să aibă și control asupra umidității. Cum e posibil să le asigurăm pe amândouă?
Atenția la crearea unei etanșeități perfecte este esențială în proiectarea oricărei clădiri. Această planificare este importantă pentru a obține o clădire eficientă energetic cât mai aproape de standardul nZEB (nearly zero energy building), cât și avantajoasă din punct de vedere al costurilor de întreținere.
În multe țări din Europa, stratul de etanșeitatea în clădiri este impusă de lege. Oamenii au nevoie de clădiri etanșe dintr-un motiv simplu: stratul de etanșare la aer ajută la păstrarea energiei, previne deteriorarea structurilor datorită umidității și contribuie la creșterea gradului de confortul interior.
De ce trebuie să avem o clădire etanșă la aer?
Pentru a înțelege importanța etanșării casei, este important să înțelegem modul de funcționare al acesteia în diferite condiții climatice.
Izolația termică acționează ca un strat protector între climatul interior și cel exterior. Diferența de temperatură dintre aceste două zone climatice încearcă să fie echilibrată prin mișcarea aerului, numită și convecție. Acest lucru se întâmplă în timpul iernii, când aerul cald din interior pătrunde în structura cladirii și iese către exterior. Stratul de etanșeitate funcționează ca o barieră ce blochează trecerea aerului, eliminând astfel pierderea căldurii.
Scopul principal pe care trebuie să îl îndeplinească stratul de etanșare la aer este de a preveni trecerea umidității în izolație și în structura clădirii. Dacă umiditatea intră în izolație și se acumulează acolo, aceasta își pierde din capacitățile sale izolatoare. În timp, datorită umidității pot apărea pete pe pereți, mucegai sau condens. Este foarte costisitor să repari decât să construiești eficient de la început.
Totuși, ce se poate întâmplă în casa ta dacă nu ai prevăzut strat de etanșare?
Convecția poate aduce sute de grame de umiditate în izolație într-o singură zi. Mai mult, aceasta se poate infiltra mai departe și să afecteze structura sau chiar finisajele. Despre umezeală și controlul vaporilor, poți află mai multe aici.
Stratul de etanșeitate la aer este pus întotdeauna pe partea caldă (la interior) a clădirii. Este foarte important ca acesta să fie un strat continuu pe perete, podea și tavan, inclusiv pe ferestre și uși.
Pentru a menține intact stratul de etanșare la aer, toate străpungerile cablurilor și țevilor trebuie sigilate. În prezent există multe variante de etanșare a străpungerilor pentru orice fel de cabluri, țevi sau chiar cuie. Soluțiile de la pro clima oferă o gamă variată de astfel de produse - favoritele noastre sunt ROFLEX SOLIDO 50, ROFLEX 20 sau KAFLEX.
O etanșare corectă începe chiar din faza de proiectare. Dacă se poate trasa o linie continuă fără a ridica stiloul pe desenele de secțiune ale casei, atunci casa va avea un strat etanș. Acesta se numește „testul stiloului”.
Unde sunt cele mai mari pierderi de aer?
Aproximativ 15% din pierderile de căldură dintr-o clădire sunt datorate unei etanșări slabe. Este adevărat că izolația termică contribuie cel mai mult la eficiența energetică a unei clădiri.
Pentru a obține confort, eficiență energetică, și pentru a evita condensul, nu este suficient să construim doar clădiri bine izolate termic, ci trebuie să fie și etanșe. Etanșeitatea a apărut ca nevoie a fenomenului de convecție. Diferența de temperatură dintre cele două zone climatice (afara frig, înăuntru cald sau invers) încearcă să se uniformizeze prin intermediul fluxului de aer. Stratul de etanșeitate oprește acest flux și astfel împiedică și pierderea aerului cald către exterior.
Cu toate acestea, chiar și o etanșarea defectuoasă care prezintă străpungeri neetanșe cu diametrul mai mic de un milimetru, reduc eficiența izolației considerabil.
Există zone în care căldura poate scăpa, și cel mai grav este atunci când nu știi despre ele. Majoritatea pierderilor de căldură ale unei case au loc în zone care nu sunt imediat vizibile pentru ochiul uman. Fiecare pierdere înseamnă mai mult consum de energie, ceea ce duce la facturi lunare mai ridicate.
Astfel, zonele comune prin care se pierde aer și la care trebuie să fim atenți sunt pereții, ferestrele, pardoseala și podul.
La ce trebuie să avem grijă
Cand ne-am hotărât că vrem să avem o casă etanșă, sunt câteva aspecte de care trebuie să ținem cont:
Astăzi apar din ce în ce mai multe produse ce promit o casă performantă. În procesul de selecție al celor mai bune, recomandările specialiștilor sunt cele mai potrivite. Sistemul INTELLO PLUS oferă toate aceste caracteristici, pro clima fiind lider mondial în domeniul etanșării.
Având aceste informații, drumul spre o casă confortabilă, sănătoasă și eficientă din punct de vedere energetic trebuie să fie mult mai ușor. Dar nu uita! O casă bună este o casă ce trece testul timpului, iar etanșeitatea este esențială în durabilitatea performanței sale.
cu sprijinul nzebshop.ro