Home |

Ce sunt casele pasive?

Ce sunt casele pasive?

Ce sunt casele pasive?

Dacă aveţi în vedere alegerea unui proiect de casă complet adecvat nevoilor dumneavoastră şi vreţi să fiţi cât mai bine informaţi înainte de a vă opri asupra unuia anume, ar trebui să să nu vă scape nici conceptul de casă pasivă.

Casele pasive sunt casele care pot asigura un climat interior confortabil atât vara, cât şi iarna, fără a folosi, pentru aceasta o sursă convenţională de încălzire. Casele pasive folosesc energia solară şi pot asigura, vara, doar prin sistemul de umbrire, deci fără a utiliza un sistem de climatizare, un climat interior care să nu depăşească temperatura de 25° C

Prima astfel de casă a fost ridicată în Germania, în Darmstadt, şi pentru a fi construită au fost folosite principiile elaborate şi propuse de Dr. Wolfgang Feist. În elaborarea principiilor care au stat la baza construirii casei din Darmstadt, cercetătorul german urmărea reducerea la minim a necesarului de energie folosit pentru încălzirea clădirii.

Cum funcţionează?

O casă pasivă va avea o termoizolaţie groasă de 20-30 de centimetri ceea ce implică o pierdere minimă de căldură la nivelul anvelopei casei. Ca orice altă casă şi o casă pasivă are nevoie de ventilaţie, însă, în cazul acestei case, ventilaţia nu se face prin aerisire necontrolată (prin ferestre), ci printr-o instalaţie performantă, special creată, care are în vedere recuperarea de căldură (şi are un randament de 75%) şi presupune transferul de energie termică a aerului uzat care este eliminat din spaţiile interioare, către aerul proaspăt introdus în clădire. Sistemul special de ventilaţie asigură locatarilor unei astfel de case un aer proaspăt, filtrat de praf şi alergeni, pe tot parcursul zilei.

Casele pasive nu sunt gândite să fie doar eficiente energetic, ci şi confortabile. Se poate sta, într-o casă pasivă, în apropierea ferestrelor fără a se percepe senzaţia de frig, indiferent de cât de joase sunt temperaturile din exteriorul clădirii. Acest aspect este unul dintre punctele forte ale caselor pasive, întrucât răspunde deopotrivă exigenţelor privind confortul şi celor privind economia de energie. Este cu atât mai remarcabil cu cât ferestrele sunt percepute ca fiind punctul cel mai vulnerabil al anvelopei termice al oricărei case.

Criteriile îndeplinite de casele pasive

Nu toate casele descrise ca fiind case pasive îndeplinesc criiteriile care să le permită să fie astfel încadrate. Există case care sunt foarte bine izolate, dotate cu colectoare solare şi cu pompe de căldură care, în ciuda acestor aspecte, nu sunt case pasive.

Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească întotdeauna casele pasive sunt următoarele:

  • necesarul specific de energie pentru încălzire ≤ 15kWh/m2an sau
  • necesarul specific maxim de energie pentru încălzire ≤ 10W/m2şi
  • etanșeitate n50 ≤ 0,6 h-1 şi
  • necesarul specific de energie primară ≤ 120 kWh/m2an

Bilanţul energetic al unei case passive se calculează printr-un program de calcul specific denumit PHPP, adică Passivhaus Projektierungs Paket.

Folosirea acestui program presupune luarea în considerare a tuturor detaliilor importante: termoizolaţii, toate tipurile de punţi termice (soclu, ferestre etc.) etanşeitatea, amplasarea clădirii faţă de punctele cardinale, umbrirea (clădirii, spaleţilor, părţilor clădirii etc.), sistemul de ventilaţie etc. Având în vedere de la bun început toate aceste aspecte, în cazul caselor pasive, se va şti, încă din faza de proiectare, care va fi necesarul de energie pentru încălzire, costurile aferente şi optimizarea elementelor constructive va putea fi făcută în cunoştinţă de cauză.

Proiectele de case pasive reprezintă o soluţie modernă şi eficientă deopotrivă pentru mediu şi pentru raţionalizarea cheltuielilor viitorilor proprietari.

Update cookies preferences