Cum alegi maşina de spălat vase?
Cum alegi maşina de spălat vase?
Maşina de spălat vase începe să fie tot mai mult percepută drept o necesitate şi pe bună dreptate. Ce poate fi mai neplăcut după o masă copioasă decât să fie nevoie să te ocupi de mulţimea de vase murdare. În plus, după unele estimări, se pare că folosirea maşinii de spălat ne ajută să economisim până la 15 zile pe an, pierdute în mod normal cu spălatul vaselor. Fie că ai un program tiranic care te face să percepi fiecare zi liberă drept o binecuvântare, fie că nu, cu siguranţă ai putea găsi un milion de lucruri mai interesante cărora să le aloci 15 zile pe an. În plus, folosind o maşină de spălat vase vei reduce consumurile presupuse de spălatul manual, vei folosi mai puţină apă şi energie necesară încălzirii acelei ape.
Există însă o mulţime de posibilităţi şi asta face ca alegerea modelului potrivit să nu fie o sarcină uşoară. Ce ar trebui făcut?
Stabileşte dimensiunea şi stilul maşinii de spălat vase.
Cu siguranţă nu trebuie să renunţi la mobilier sau să construieşti anexe speciale pentru a face loc maşinii de spălat vase. Poţi opta pentru un model compact care să ocupe foarte puţin spaţiu. Există maşini de spălat vase care nu sunt cu mult mai mari decât un cuptor cu microunde şi a căror capacitate este suficientă pentru, să spunem, nevoile unei familii cu 4 persoane. Dimensiunea redusă a unui astfel de model îl face să poată fi uşor de integrat în aproape orice tip de bucătărie. Dacă decizi să alegi o maşină de spălat vase de dimeniuni ceva mai mari, ai putea-o foarte bine plasa în interiorul corpurilor de mobilier din bucătărie, cum poate ai făcut deja cu frigiderul, pentru a nu compromite designul uniform din bucătărie.
Culoarea potrivită
Dacă îţi propui să aşezi maşina de spălat vase undeva la vedere şi, mai ales dacă ai făcut la fel şi cu celelalte electrocasnice din bucătărie, va trebui, pentru a menţine echilibrul designului interior stabilit anterior, să armonizezi cumva nuanţele lor şi să ţii cont de culoarea celor existente, atunci când decizi să faci noi achiziţii. Recomandat ar fi să mergi pe aceeaşi nuanţă pentru toate. Dacă pe cele pe care le ai deja le-ai ales într-o nuanţă metalică, fă la fel şi cu cele pe care îţi propui să le adaugi. De altfel, albul şi argintiul sunt, de regulă, nuanţele preferate de cei mai mulţi utilizatori pentru electrocasnice.
Programele disponibile
Desigur, nu doar aspectul este important, ci, în egală măsură, programele şi funcţiile specifice. Gândeşte-te dinainte de a merge la cumpărături de ce ai avea cu adevărat nevoie, pentru a nu risca să alegi un model care să te convingă exclusiv prin design şi, eventual, prin preţ. Între cele mai des întâlnite programe sunt: quick wash (un program scurt, potrivit pentru serile în care dai petreceri şi ai nevoie de ceva mai multă veselă decât de obicei), intensive settings (potrivit pentru a curăţa resturile greu de îndepărtat), delicates mode (pentru obiectele fragile), sensor wash (un program inteligent care se autoreglează în funcţie de nivelul de murdărie identificat), half-load (pentru când vrei să speli veselă care ocupă mai puţin de o maşină plină) sau delay start (care, aşa cum sugerează şi denumirea, poate fi programat să înceapă la momentul pe care îl consideri tu potrivit).
Economie la energie
Spălând cu maşina de spălat vase vei economisi cu siguranţă apă, în comparaţie cu un spălat manual, dar există, desigur variaţii de consum între diferitele tipuri de maşini. Îniante de a alege, informează-te cu privire la consumul specific, care este de regulă exprimat în cantitatea de litri de apă consumată pentru o maşină plină setată la programul obişnuit de 50°C. Ca şi pentru celelalte electrocasnice, consumul de energie este descris prin simbolul specific clasei de energie (C, B, A, A+, A++ etc.).