Apartamentele la mansardă
Apartamentele la mansardă. Plusuri şi minusuri.
Pentru cei care sunt în căutare de case ieftine, o soluţie o reprezintă apartamentele la mansardă. Mansardarea blocurilor e un fenomen care a luat amploare în ultimii ani, de accea şi oferta de apartamente la mansardă este tot mai generoasă. Un apartament la mansardă rezolvă uşor problema celor care nu-şi pot permite investiţii mari şi care nu vor să se complice cu construcţii de case (situaţie în care e de presupus că ar putea doza, rezonabil şi decent pentru nevoile lor, cheltuielile).
Principalul avantaj al apartamentelor la mansardă îl constituie, în mod evident, preţul. Astfel de apartamente sunt mai ieftine decât altele situate în acelaşi imobil. Nu trebuie însă pierdut din vedere că preţul reflectă destul de obiectiv valoarea unui astfel de spaţiu, valoare ce poate fi determinată de mai mulţi factori: calitatea construcţiei, suprafaţa spaţiului util, izolaţia termică, accesul etc.
Mansardele nu sunt la fel de bine izolate termic şi fonic precum celelalte apartamente ale imobilului, în plus există diferenţe semnificative între mansardele noi, comparativ cu cele construite înainte de 1977, acestea din urmă fiind mai puţin bine izolate decât cele noi. Acoperişul poate constitui şi el o problemă.
Mulţi proprietari de apartamente situate la ultimul nivel se plâng adesea de problemele cauzate de infiltrarea apei prin acoperiş, acolo unde sunt construite mansarde, acest gen de inconveninte se transferă, practic, la nivelul mansardei. Nu este o regulă, dar există riscul ca lucrările să nu fie de calitate, sau să nu fie executate la standardele impuse de norme, caz în care proprietarii mansardelor se vor confrunta cu asemenea situaţii.
Un alt dezavantaj ar fi că terasa mansardei poate fi expusă inundaţiilor şi, în plus, trebuie izolată periodic.
Pereţii nu au o înălţime constantă în toată locuinţa şi, uneori, pot fi înclinaţi, creând situaţii speciale de rezolvare a spaţiilor cu care proprietarii de „apartamente clasice” nu au de a face. Acest ultim aspect nu trebuie privit neapărat ca un dezavantaj. O dispunere aparte sau o segmentare specială a spaţiului, poate fi văzută ca un plus de personalitate al spaţiului. Cei care îşi doresc originalitate, vor fi, fără îndoială cuceriţi de atmosfera aparte care caracterizează spaţiul din interiorul unui apartament la mansardă. În plus, în cazul multor apartamente la mansardă există destul de multă libertate în ceea ce priveşte configurarea spaţiului. Proprietarul poate stabili planul casei, optând pentru instalarea sau desfiinţarea anumitor pereţi interiori.
În ce priveşte originalitatea şi atmosfera aparte de care aminteam mai sus, prin dispunerea specială, mansarda poate oferi o perspectivă aparte, diferită de cea proprie unui apartament aflat la oricare dintre nivelurile inferioare. În mansardă pot exista ferestre orientate spre cer, iar terasa poate oferi o panoramă aparte.
Accesul în apartamentele aflate la mansardă poate fi şi el un punct care marchează diferenţa dintre un astfel de apartament şi oricare altul din cadrul imobilului, dar optimiştii ar putea trece şi asta pe lista elementelor care dau o notă de originalitate locuinţei lor, nu pe cea a dezavantajelor.