Igrasia. Probleme şi soluţii
Igrasia. Probleme şi soluţii
Indiferent dacă suntem proprietarii unor case mici sau mari, ai unor case ieftine sau costisitoare, există unele probleme, ce ţin de întreţinerea locuinţelor, care ne afectează în egală măsură. Igrasia este una dintre ele.
Ce este igrasia?
Igrasia este umezeala persistentă ce apare la nivelul pereţilor de zidărie. Porii materialelor din care sunt executaţi pereţii pot, din diferite motive, să reţină apă.
Igrasia, odată instalată, are efecte directe asupra pereţilor şi asupra microclimatului interior. Pereţii sunt expuşi unui proces de deteriorare, iar în interiorul încăperii ai cărei pereţi sunt afectaţi creşte nivelul umidităţii din aer, conducând, în timp, la dezvoltarea unor microorganisme pe care le percepem sub forma mucegaiului. Mai mult decât o problemă estetică – deşi nici acest aspect nu este de neglijat - mucegaiul poate fi cauză pentru o serie de probleme de sănătate. Cei care îşi petrec timpul într-un spaţiu în care există mucegai riscă să dezvolte afecţiuni respiratorii (astm, bronşită, rinosinuzită etc.) sau cardiovasculare.
Este important să înţelegem că igrasie nu înseamnă mucegai şi că problema igrasiei nu se va rezolva eliminând mucegaiul. A şterge mucegaiul sau a zugrăvi peste el este, cel mult, o soluţie temporară pentru unul dintre efectele igrasiei, în niciun caz pentru cauzele ei. Umezeala din pereţi va persista şi, în plus, există toate şansele ca mucegaiul să se dezvolte nestingherit, în interiorul pereţilor, menţinând climatul nesănătos din încăpere.
Cauzele igrasiei
Aveţi grijă când vă orientaţi după proiecte de case ieftine. Igrasia apare, de regulă, atunci când hidrioizolaţia nu a fost făcută în mod corespunzător sau când hidroizolaţia lipseşte cu totul. Investiţiile mari nu sunt mereu cea mai bună soluţie, dar există în domeniul construcţiilor de case elemente cărora e bine să le acordăm mai multă atenţie şi să le alocăm un buget rezonabil, dacă vrem ca rezultatul final să fie unul de calitate şi durabil. Investiţiile făcute de la bun început în materiale de construcţie de bună calitate şi în lucrări importante de întreţinere şi consolidare se vor amortiza în timp şi, foarte probabil, vor anula cheltuielile suplimentare generate de proiectele care nu au fost bine executate.
La fel de bine igrasia poate fi generată de umiditatea incorect gestionată din interior. Dacă încăperile nu sunt bine aerisite, pereţii de la baie sau bucătărie sunt predispuşi igrasiei. Aerisiţi bine încăperile şi evitaţi să uscaţi hainele în casă. De asemenea, este bine de reţinut că şi temperatura încăperilor este importantă. Aerul cald absoarbe mai multă umiditate decât aerul rece. Astfel, combinând o temperatură potrivită cu o ventilare corespunzătoare, veţi reuşi să reduceţi umiditatea excesivă din interior.
Soluţii reale şi soluţii false
Specialiştii spun că vopselele şi soluţiile antiigrasie acţionează, de fapt, asupra condensului, nu asupra igrasiei. Efectul lor este, de regulă, acela de a crea o barieră impermeabilă, care nu permite apei să iasă la suprafaţa peretelui. Evident, ele constituie o falsă soluţie pentru că, deşi efectele vor fi mai puţin vizibile, cel puţin pentru o vreme, umezeala va contribui în continuare la degradarea pereţilor.
Batoanele congelate. Efectul acestora este de a transmite lent, pe măsură ce se dezgheaţă, către zidurile în care sunt inserate, o soluţie specială (soluţie alcalină de siliconaţi de metil şi potasiu) care, odată ajunsă în porii materialelor constituente, crează o barieră impermeabilă la ascensiunea capilară. Acestea se introduc, în găuri special realizate, la distanţă de 11cm între ele, cât mai aproape de fundaţia casei. După topirea primei serii de batoane, se reia de trei ori procesul, apoi, peretele este tencuit. Nu este recomandată utilizarea batoanelor congelate în clădirile noi şi este recomandat să se evite contactul cu vopselurile, întrucât atacă orice tip de vopsea.
Adaosul antiigrasie pentru mortare de ciment. Este un aditiv special folosit în mortare de ciment şi este recomandat pentru tencuirea pereţilor cu un grad ridicat de umiditate. Se poate utiliza deopotrivă în interior şi în exterior şi are drept efect transformarea parţială a sărurilor ce formează igrasia în săruri insolubile şi hidrofobe (care nu absorb apa).
Metoda electro-osmotică. Această metodă presupune introducerea în zidurile clădirii a unui curent electric de foarte mică intensitate. Efectul este că umezeala este dirijată spre zonele inferioare ale zidului şi este transmisă către sol. Curentul, garantat inofensiv, este introdus în ziduri prin montarea în zidărie a unor anozi de titan. Instalarea se face uşor, făcând o serie de găuri mici chiar deasupra solului, în zidăria exterioară. Anozii sunt introduşi în găurile respective şi legaţi, ulterior, printr-o serie de fire.