Smart glass
Smart glass – un element spectaculos pentru proiecte de arhitectură
Sticla inteligentă este un tip de sticlă care răspunde la variaţiile de electricitate, lumină şi căldură schimbându-şi culoarea şi gradul de opacitate. Acest tip de sticlă poate controla cantitatea de lumină pe care o lasă să treacă şi, în consecinţă, cantitatea de căldură. Odată activată, sticla se poate transforma din transparentă în translucidă, blocând, după caz, o parte din lumina care ar putea pătrunde prin ea sau chiar pe toată.
Tehnologiile de tip smart glass includ dispozitive electrocromice, fotocromice, termocromice, cu particule suspendate, micro-opace sau cu cristale lichide.
Incluzând în proiecte de casă sau în orice alt tip de proiecte de construcţii tehnologia smart glass, se pot face economii semnificative în ceea ce priveşte încălzirea, utilizarea aerului condiţionat şi iluminatul şi pot fi evitate costurile presupuse de instalarea şi întreţinerea panourilor de lumină, a perdelelor sau draperiilor. S-ar putea spune, aşadar, că aceasta constituie o soluţie dezirabilă nu numai în ceea ce priveşte eficientizarea consumurilor construcţiei, ci şi pentru facilitarea unor noi abordări în design interior. În plus, majoritatea dispozitivelor de tip sticlă inteligentă blochează pătrunderea razelor ultraviolete, reducând astfel decolorarea materialelor.
Sticla inteligentă activată electric
Există mai multe tipuri de astfel de sticlă care poate fi activată electric. Între ele este şi cea care are la bază dispozitive cu particule suspendate – un strat subţire, laminat de nanoparticule suspendat într-un lichid şi plasat între două bucăţi de sticlă sau plastic sau ataşat de unul dintre straturi. Acestea pot fi reglate manual astfel încât să controleze exact cantitatea de lumină, intensitatea luminii şi căldura care o străbate, reducând astfel nevoia de a utiliza aerul condiţionat pe perioada lunilor de vară şi pe cea de căldură pe perioada lunilor de iarnă. Smart glass poate fi controlată deopotrivă prin fotosenzori activaţi automat, detectori de mişcare, aplicaţii smartphone, prin sisteme integrate, butoane sau întrerupătoare. Acest tip de sticlă creşte gradul de control pe care utilizatorul îl poate avea asupra mediului, creşte gradul de confort şi îmbunătăţeşte eficienţa energetică. Este o tehnologie care oferă protecţie de până la 99% împotriva razelor ultraviolete, schimbările se pot produce în numai câteva secunde. În plus, implementarea ei implică reducerea emisiilor de carbon şi, cum aminteam mai sus, poate presupune eliminarea completă a elementelor folosite de regulă pentru a îmbrăca ferestrele caselor şi clădirilor în general (perdele, jaluzele, draperii etc.).
Nu este un produs creat exclusiv pentru proiecte de arhitectură, dar, aşa cum se poate intui, este unul care are numeroase aplicaţii şi în proiecte arhitecturale, fie că este vorba de ferestre, luminatoare, uşi sau spaţii despărţitoare. Acest tip de sticlă este disponibilă în panouri laminate sau în panouri de sticlă izolată pentru construcţii noi, pentru proiecte de reamenajare sau restaurare. Este un produs care oferă un amestec util de eficienţă energetică, siguranţă şi comfort.