Metode naturale de a face să fie răcoare în casă
Metode naturale de a face să fie răcoare în casă
La fel ca în orice altă situaţie, este mai bine să previi decât să tratezi. Este deci, recomandat să te asiguri că te-ai ocupat din timp de câteva dintre cerinţele minime pentru a-ţi asigura o temperatură optimă în interiorul locuinţei, indiferent de anotimp. Se pune adesea problema modului cum poate fi eficient păstrată căldura în interior pe timpul iernii şi a anotimpurilor reci, dar, ori de câte ori ne confruntăm cu zile caniculare, ne dorim, probabil să ne fi preocupat ceva mai mult şi de posibilitatea obţinerii unei temperaturi suportabile, în interior, pe timpul verii. Cât de devreme ar trebui să apară această preocupare? Probabil încă din faza de proiectare, întrucât este şi ea direct dependentă de modul în care este gândită izolaţia unui proiect de casă, modul în care viitoarea casă va fi dispusă faţă de punctele cardinale ş.a.m.d.
Există soluţii care pot fi aplicate atât în această fază, de concepere a unui proiect de casă, cât şi artificii care pot fi folosite ulterior, când nu se mai poate interveni semnificativ (sau chiar deloc asupra structurii iniţiale). Vom prezenta câteva idei care constituie exemple elementare corespunzătoare ambelor categorii, deoarece se pot dovedi utile deopotrivă metodele cele mai simple (cum ar fi schimbarea obiceiurilor prin care se produce căldură în interiorul casei) şi metodele ceva mai complexe, preventive (care trebuie planificate şi implemenate din timp, chiar din faza în care se discută cu arhitectul proiectul de casă).
Mai mult verde, mai puţină căldură
Plantaţi verdeaţă aşa cum sunt copacii de foioase sau arbuştii, lângă ferestre sau viţă de vie la exteriorul casei. Vara, când vremea devine caniculară, copacii au deja coroana suficient de dezvoltată pentru a putea împiedica razele soarelui să pătrundă direct în casă. Atunci când sunt plantaţi în exteriorul casei arbuştii şi viţa de vie reuşesc să blocheze o parte din căldura care ar fi putut altfel pătrunde în interior.
Podul şi acoperişul
Dacă sunt bine realizate, podul şi acoperişul se pot dovedi extrem de eficiente în a conferi un aer răcoros locuinţei. Fie că este sau nu inclusă în proiectul de casă iniţial, o bună izolaţie aplicată pe podeaua podului, va împiedica aerul cald să intre prin pod, în vreme ce aplicâd izolaţia pe tavanul podului, se va împiedica aerul cald să pătrundă prin acoperiş. Un element privind structura pe care l-aţi putea discuta cu arhiectul ar fi alegerea unei învelitori deschise la culoare pentru acoperiş. Un acoperiş într-o culoare deschisă, care reflectă lumina, oferă mai multă protecţie împotriva căldurii.
Protejarea de soare
Este evident şi intuitiv că, dacă nu intră soarele în casă, atmosfera din interioe va fi una ceva mai răcoroasă. Puteţi de accea să căutaţi soluţii pentru a împiedica eficient pătrunderea razelor soarelui. Puteţi aplica paravane la nivelul ferestrelor orientate spre est, sud şi vest, pentru a reduce cantitatea de soare care pătrunde prin ferestre sau puteţi cere arhitectului încă dintru început să integreze mici streşini la nivelul ferestrelor. O soluţie la îndemână o reprezintă şi draperiile şi perdelele.
Schimbarea obiceiurilor
Nu doar căldura care pătrunde în interior este o problemă, ci, în egală măsură, şi aceea care este produsă acolo. Aţi putea avea o casă mai răcoroasă şi dacă aţi alege să vă schimbaţi câteva obiceiuri. Aţi putea reduce căldura din bucătărie, dacă spaţiul v-o permite, gătind unele preparate afară. Electrocasnicele aşa cum sunt maşinile de spălat, maşinile de spălat vase, uscătoarele etc. ar trebui să fie mai puţin pornite în miezul zilei şi mai mult seara, întrucât şi acestea degajă o oarecare cantitate de căldură. De asemenea, atunci când este foarte cald, este preferabil să ţineţi ferestrele închise pe timpul zilei şi să le deschideţi seara şi noaptea, când aerul este deja cu mult mai rece. O soluţie la îndemână o constituie şi ventilatoarele care produc răcoare în casă, făcând aerul să circule.