Panourile fotovoltaice II
Panourile fotovoltaice II – soluţii eficiente în arhitectură
Tot mai mult, în ultima vreme, în urma preocupărilor pe care oamenii le exprimă faţă de nevoia de a proteja mediul înconjurător, dar şi în maniera firească a tehnologiei de a tinde spre evoluţie, se poate observa tendinţa dezvoltării sectorului preocupat de elaborarea unor tehnologii noi de conversie a energiei regenerabile, neconvenţionale, în energie electrică. În această linie se încadrează şi celulele fotovoltaice (PV) sisteme gândite să transforme energia solară în energie electrică.
Dezvoltarea unor astfel de tehnologii reprezintă primul pas în direcţia transformărilor pe care societatea le adoptă şi le extinde, profitând de aplicabilitatea lor în domenii dintre cele mai diverse. Celulele fotovoltaice sunt o soluţie prin care pot fi susţinute proiecte dintre cele mai diverse ca destinaţi şi dimensiune. Dacă suntem obişnuiţi ca hidrocentralele, termocentralele şi centralele atomice să fie gândite astfel încât să furnizeze necesarul de energie electrică pentru comunităţi mari, celulele fotovoltaice pot fi adaptate la nevoile unor grupuri din ce în ce mai mici. Pot fi gândite şi instalate în instituţii particulare sau în proiecte de case astfel încât să ofere necesarul de energie unui grup restrâns de consumatori sau, de ce nu, unei familii.
Un material adaptabil la arhitectura clădirilor
Pentru că se urmăreşte integrarea soluţiilor prietenoase cu mediul în cât mai multe zone ale societăţii, inclusiv în arhitectură, iar inesteticul nu putea fi lăsat să constituie un element care să împiedice integrarea acestora, s-au găsit posibilităţi de rezolvare a eventualellor probleme presupuse de faţade. Au fost gândite şi propuse elemente disponibile deopotrivă în varianta colorată şi în cea transparentă. În cazul celor colorate nuanţele putând fi modificate în funcţie de cerinţe prin realizarea unor filtre speciale. De asemenea este posibilă şi aplicarea unor imprimate (care cuprind texte sau imagini) a căror aplicare implică pierderi minime de energie.
Între clădirile-simbol în arhitectura cărora s-au folosit celule fotovoltaice trebuie menţionată London’s City Hall, care are un sistem incorporat compus din panouri solare fotovoltaice policristaline.
În România un exemplu important de exploatare a proprietăţilor şi beneficiilor oferite de celulele fotovoltaice îl constituie clădirea Institutului de cercetare şi proiectare tehnologică TEHNOMAG din Cluj Napoca. Clădirea a fost construită înainte de 1990, dar conducerea şi proprietarii institutului au decis să îmbunătăţească performanţele ei tehnice profitând de cele trei faţade cu bună expunere solară. Astfel, clădirea a fost refaţadizată şi în noua faţadă au fost incluse mai multe tipuri de panouri fotovoltaice.
Dacă aveţi în vedere proiecte de case al căror impact asupra mediului să fie redus la minimul posibil, panourile fotovoltaice vor fi probabil o componentă indispensabilă a imobilului pe care doriţi să-l construiţi.