Iluminatul in bucatarie
Iluminatul în bucătărie
Iluminatul este esenţial pentru a prepara şi a găti mâncarea, aşadar, oricine poate considera că este înţelep ca în bucătărie să existe un iluminat corespunzător, dacă nu din alte motive, măcar considerându-le pe cele de securitate şi igienă. E dificil să savurezi mâncarea dacă ţi-ai tăiat degetele pregătind-o şi poate nici invitaţii la masă nu se vor arăta prea entuziasmaţi să guste, dacă se gândesc că există riscul ca lumina ambientală pe care ai ales-o pentru bucătărie să nu-ţi fi fost de prea mult folos când ai spălat salata. Mai mult poate decât în alte încăperi, atunci când organizezi iluminatul din bucătărie e bine să ai în vedere deopotrivă aspectul funcţional şi pe cel estetic- ambiental.
Ca şi în alte situaţii, ar trebui să ştii din start cum vrei să organizezi iluminatul din bucătărie, pentru că modul în care va fi dispusă instalaţia electrică, prizele, întrerupătoarele etc. va condiţiona modul în care vei putea amenaja spaţiul respectiv. Ideal este să te consulţi de la bun început cu arhitectul care se ocupă de proiectul tău de casă. Veţi putea găsi împreună cele mai potrivite soluţii pentru a satisface deopotrivă exigenţele decorative şi funcţionale. O schemă de iluminat eficientă va fi aceea care îţi va permite să combini şi să stratifici efectele. Ar trebui să te gândeşti să dispui lumina conform funcţiunilor specifice fiecărui spaţiu. Ai avea astfel o lumină puternică în zona de lucru, unde se pregăteşte şi se găteşte mâncarea şi o lumină ambientală, nu foarte stridentă în zona unde se serveşte masa. Nimic nu te opreşte să amplifici nota estetică a încăperii prin lumini care să aibă pur şi simplu un rol decorativ, dar acesta ar trebui să fie privit drept un scop secundar, care să nu interfereze cu celelalte menţionate anterior. Dacă vrei să foloseşti spoturi de slabă intensitate pentru a pune în lumină anumite elemente decorative, o poţi face, dar nu poţi risca să ai doar o rază de lumină orientată spre amfora în care ţii plantele aromatice, dacă amfora este aşezată pe blatul unde tai legumele. Caută soluţii care să îţi ofere flexibilitate. Poţi opta pentru mai multe corpuri de iluminat care să poată fi alternate în funcţie de necesităţile de moment.
Trebuie să ai în vedere şi că trebuie să-ţi orientezi opţiunile în funcţie de dimensiunile şi caracteristicile specifice camerei: cât de mare e încăperea, care sunt proporţiile între lungime şi lăţime, există spaţii atipice sau are o structură standard, cât de sus sunt tavanele? Toate acestea sunt importante şi dacă ai îndoieli că le poţi considera şi coordona pe toate pentru a găsi cele mai bune soluţii, cel mai bine ar fi să apelezi la un specialist, arhitectul cu care lucrezi îţi va putea da, fără îndoială, sfaturi utile sau, şi mai bine, ar putea lua toate deciziile în locul tău. O astfel de abordare ar fi nu numai eficientă, ci şi una cu rezultate deosebite. Un specialist te va putea orienta spre exemplu să renunţi la corpurile de iluminat clasice în favoarea utimelor tendinţe în design interior. Te-ar putea sfătui să alegi spoturile potrivite sau benzi care să poată fi plasate fie deasupra, fie dedesubtul corpurilor de mobilier, ar putea găsi soluţii creative pentru a ascunde dispozitivele de prindere, armăturile şi carcasele. Ar putea dispune perfect lumini în alcovuri sau colţuri retrase, fie pentru a asigura că vei avea lumină directă pentru zona de lucru, fie pentru a conferi o lumină ambientală plăcută pentru spaţiul de luat masa. În plus, ar putea găsi cele mai bune soluţii pentru a integra corpurile de iluminat astfel încât să evite ca acestea să adune, aşa cum se întâmplă adesea în bucătărie, praf, grăsimi sau alt gen de pete. Extrem de practice sunt şi corpurile de iluminat cu senzori sau întrerupătoarele care pot regla intensitatea luminii.
Iluminatul bucătăriei nu este deloc un aspect de neglijat şi este de aceea important să îi aloci timp şi atenţie pentru a obţine cele mai eficiente şi, totodată, plăcute rezultate. O poţi face fie pe cont propriu, dacă te documentezi suficient asupra posibilităţilor existente sau, apelând la un arhitect, care îţi va lua de pe umeri această sarcină dificilă, făcând ca bucătăria ta să fie spaţiul ideal iluminat pentru a găti în bune condiţii de siguranţă şi igienă, dar şi ambientul ideal pentru conversaţiile prelungite după cină.