Corianul
Corianul – un material modern, extrem de versatil
Prin Corian, compania americană DuPont a adus pe piaţă un material cu o duritate sporită şi caracterizat de lipsa de reactivitate la oxidanţi şi la o gamă largă de solvenţi, baze şi acizi puternici ce poate fi utilizat în designul de interior şi de exterior. În virtutea proprietăţilor sale Corianul poate fi cu succes folosit ca strat de acoperire a pereţilor şi a suprafeţelor expuse agenţilor abrazivi sau corozivi. Poate fi folosit în domeniul industrial, dar, la fel de bine, se poate adapta spaţiului unei locuinţe care se vrea confortabilă şi primitoare.
Corianul este un material de suprafaţă solid, neporos, omogen, compus din 2/3 minerale naturale, 1/3 răşină acrilică şi pigmenţi ecologici.
Spectaculoasă la acest material este versatilitatea cu care se poate preta la un număr inimaginabil de proiecte, date fiind principalele sale proprietăţi: rezistenţă şi durabilitate, plasticitate tridimensională, nu este poros, este inert şi nu este toxic, se poate repara, este translucid, prelucrabil asemeni lemnului şi nu în ultimul rând, este sustenabil. Dacă este încălzit, Corianul poate să acopere orice formă doreşte arhitectul. În primul rând, la învelişurile create din Corian nu rămân îmbinări vizibile, suprafeţele părând a fi create dintr-un singur bloc solid. Un astfel de efect este posibil datorită adezivului special disponibil pentru utilizarea materialului şi anume Corianul lichid. Practic, când Corianul lichid se întăreşte îmbinările se uniformizează. În al doilea rând, prin încălzire, materialul poate lua orice formă, se poate mula pe orice formă, poate fi găurit, împletit, răsucit şi îndoit oricum.
Disponibilitatea la prelucrări dintre cele mai diverse şi faptul că poate fi luminat din interior, fac din Corian un material de o extraordinară versatilitate. Varianta care poate fi folosită în exterior este disponibilă în 13 culori, iar cea care se pretează la spaţiile din interior este oferită de producător într-o gamă de peste 100 culori.
Deşi preţul Corianului nu este deloc unul redus, ba dimpotrivă este considerabil mai ridicat decât cel al altor materiale care pot fi, spre exemplu folosite pentru faţadări, el trebuie corelat cu calităţile pe care acest material le garantează. Utilizarea Corianului ar trebui văzută drept o investiţie pe termen lung, pentru că folosirea lui implică costuri reduse de întreţinere a clădirii şi orice eventuală intervenţie asupra părţilor deteriorate în timp se poate face uşor, fără a afecta lucrarea de ansamblu.
Corianul poate fi folosit cu succes şi în proiecte de design interior. Se pretează foarte bine la realizarea suprafeţelor din bucătării şi băi, fiind neporos, nu permite infiltrarea lichidelor şi rezistă bine la aburi, mucegai, condens şi temperaturi ridicate, în plus este foarte uşor de curăţat, extrem de igienic şi are o durată foarte lungă de viaţă.
Tot mai des, Corianul începe să fie folosit şi pentru realizarea unor obiecte de mobilier şi este de presupus că acesta este numai începutul întrucât materialul permite inclusiv incorporarea senzorilor tactili, dându-se proiectanţilor ocazia să facă un pas mai departe în realizarea suprafeţelor interactive pe care, până nu demult, le consideram ca aparţinând unui viitor îndepărtat.
Descriindu-şi produsul, reprezentanţii companiei DuPont prezintă Corianul ca fiind un material de tehnologie înaltă care contribuie la revoluţia proiectării tehnologice.