Home |

Încălzirea apei din piscină cu pompa de căldură NIBE

Încălzirea apei din piscină cu pompa de căldură NIBE

Unul din beneficiile alegerii unui sistem cu pompe de căldură NIBE îl reprezintă posibilitatea încălzirii apei din piscină. Automatizarea pompei NIBE știe, cu ajutorul accesoriului POOL, să gestioneze comanda pompei de căldură pentru încălzirea apei din piscină. 

Soluțiile variază în funcție de perioada în care se dorește încălzirea piscinei, de tipul de piscină (exterioară sau interioară), sau de tipul pompei de căldură (sol-apă/ apă-apă/ aer-apă). 

Încălzirea unei piscine exterioare se poate realiza doar în perioada primăvară - toamnă, cât timp imobilul nu necesita încălzire. Este o soluție ce poate extinde perioada de folosire a piscinei exterioare și îi poate oferi un grad de confort mai ridicat. 

Încălzirea unei piscine interioare este iarăși o soluție ce s-a aplicat în diferite locații (piscini private, hoteluri sau chiar bazine de înot). Dimensionarea echipamentelor se face în acest caz diferit, pompele de căldură trebuind să realizeze atât încălzirea spațiului, cât și încălzirea și menținerea temperaturii apei din piscine. 

Eficiența unei pompe de căldură își va spune cuvântul și în aceste situații, întrucât pompele aer-apă NIBE prezintă un COP considerabil mai bun la temperaturi negative decât pompele dedicate piscinelor. De asemenea, plaja de funcționare este mai mare (-20 respectiv -25grd temperatură exterioară), putând extinde încălzirea apei din piscina interioară cu ajutorul pompelor pe toată durata anului. 

Componentele unui astfel de sistem

Întrucât piscina este umplută cu apă tratată special pentru această aplicație, este necesar utilizarea unui schimbător de căldură de titan, specific aplicațiilor cu piscine. Pompa de căldură va încălzi și aduce agentul termic până în schimbător, acolo facandu-se transferul mai departe către apa din piscină. 

Este foarte important ca schimbătorul din titan să fie dimensionat corect, pentru puterea necesară și pentru temperaturile specifice pompelor de căldură și nu a cazanelor pe flacără. 

Accesoriul Pool include o vană de deviere, automatizarea AXC, senzori NTC pentru conducta și după caz, pompă de circulație. 

Cum funcționează?Vana de deviere se va monta pe circuitul tur al pompei de căldură și odată ce automatizarea va activa modul încălzire piscină, vana va comuta către circuitul de piscină. 

În același timp, pompele de circulație de înainte și după schimbător vor fi activate pentru a putea recircula agentul termic, respectiv apa din piscină. 

Sonda BT 51 montată pe conducta retur a piscinii va citi temperatura din piscină, iar odată atinsă această temperatură, va opri ciclul de încălzire al apei din piscină. 

Încălzirea apei din piscină la pompele sol-apă cu răcire activă

Răcirea activă a pompelor sol-apă se face prin intermediul accesoriului HPAC, ce conține în interiorul său 4 vane cu 4 căi ce comută între ele astfel încât recele generat de pompă să fie introdus în casă, iar căldura înapoi în sursă. 

Dar de ce să nu profităm de aceasta căldură și în alte scopuri decât în a încălzi Pământul? Într-o aplicație cu pompe sol-apă, răcire activă și încălzirea apei din piscină, practic încălzirea se va face concomitent cu răcirea, deci gratuit. De asemenea și prepararea apei calde menajere este realizată în același fel. 

Este cea mai eficientă metodă de a încălzi apa dintr-o piscină, folosind căldura generată răcind casa.  

 

Cu sprijinul Trust-Expert 

 

Update cookies preferences