Home |

Woodskin-învelişul din lemn flexibil

Woodskin-învelişul din lemn flexibil

Woodskin - învelişul din lemn flexibil

Deşi controversat, întrucât mulţi susţin că acest tip de material a existat cu ceva timp înainte ca studioul de design din Milano, MammaFotogramma, să îl scoată pe piaţă, Woodskin este totuşi un material inovativ care se poate preta multor idei creative.

Flexibilitatea inerentă a Woodskin îl face să fie potrivit pentru a pune în practică proiecte a căror miză este utilizarea lemnului într-o manieră inedită. Folosirea Woodskin face posibilă crearea de forme complexe, cu unghiuri subtile. 

Woodskin este compus din dale triunghiulare din foaie de furnir de origine rusească. A fost creat ca răspuns la o competiţie la care reprezentanţii studioului de design din Milano au decis să participe, mai exact ca „proiect” trimis pentru Autoprogettazione 2.0. Prima utilizare a Woodskin a fost înregistrată de cei care l-au creat. Inspiraţi de proprietăţile produsului proiectat de ei, Giulo Masotti şi Gianluca Lo Presti au decis că era potrivit pentru a fi integrat în unul dintre proiectele la care lucrau în Montreal, o sală de escaladări. Pe atunci ideea nu era încă finisată şi, pentru a reuşi să o pună în practică şi să îi dea o formă cât mai potrivită, cei doi au experimentat cu diferite materiale şi componente, până au ajuns la ceea ce li s-a părut cea mai pertinentă variantă. În final Woodskin a devenit, aşa cum aminteam mai sus, un ansamblu compus din dale triunghiulare de placaj rusesc, susţinute de o plasă de vinil.  

Vorbind despre etapele creării acestui material şi, mai ales, despre nevoile care au generat apariţia acestei idei,  Giulo Masotti spunea că intenţia a fost să descopere o soluţie care să vină în întâmpinarea nevoii de a crea forme complexe, fără să impună compromisuri în ceea ce privea adaptarea învelişului la structura dorită. Se dorea crearea acelui tip de înveliş care să se muleze docil pe o structură dată, fără a impune transformarea acesteia din urmă în funcţie de limitele materialului folosit pentru a o înveli.

Mai mult decât un material care să se adecveze unei forme date, finite, Woodskin se vrea o soluţie pentru structuri dinamice, un material care să se muleze pe o anumită suprafaţă şi să fie capabil, dacă proiectul o cere, să se transforme odată cu structura originală păstrând însă coerenţa aspectului iniţial. 

În ce priveşte utilizările posibile ale acestui material, ele pot fi uşor de intuit sau chiar o sursă de inspiraţie în ceea ce priveşte, spre exemplu, designul de mobilier. Ar putea fi adaptat foarte uşor şi unor proiecte de design interior care să-i pună în valoare atât dimeniunea estetică, cât şi pe cea practică, funcţională, dar, aşa cum sugerează şi cei care l-au propus, Woodskin ar putea fi potrivit şi pentru proiecte de arhitectură şi utilizat, spre exemplu, la realizarea unor pereţi flexibili.

Materialele precum Woodskin reuşesc să sublinieze faptul că proiectele propuse de arhitecţii contemporani încep să împrumute tot mai mult din organicitatea fiinţelor vii, mizând pe structuri dinamice şi capabile de trasformări.

Update cookies preferences