Home |

Cum să ne alegem patul

Cum să ne alegem patul

Cum să ne alegem patul

Alegerea patului nu este doar o problemă de design interior. Este, desigur, important aspectul unui astfel de obiect de mobilier şi contează dacă se armonizează cu camera pentru care va deveni piesă-centrală, dar poate şi mai important este confortul pe care îl poate oferi viitorilor utilizatori. Întrucât somnul este o parte importantă din viaţa oricărui om, este esenţial ca acesta să fie suficient şi odihnitor. Dacă în privinţa orelor de somn patul ales nu are niciun cuvânt de spus, în ce priveşte calitatea somnului, confortul oferit de pat este crucial.

Dimensiunea

Un aspect important îl constituie dimensiunea. Vor fi avute în vedere, în acest sens, atât dimensiunea utilizatorilor cât şi cea a dormitorului. Pentru a identifica lăţimea optimă a unui pat este recomandat ca ambii parteneri să se întindă pe pat, unul lângă celălalt cu mâinile sub cap şi cu coatele în exterior. O lăţime ideală presupune că, atunci când sunt astfel aşezaţi, partenerii nu-şi vor atinge unul altuia coatele. În plus, patul ar trebui să fie cu cel puţin 10-15 cm mai lung decât cel mai înalt dintre parteneri.

Atunci când sunt în căutarea patului potrivit, partenerii ar trebui să încerce mai multe tipuri de saltele şi mai multe tipuri de cadre de pat, pentru a descoperi combinaţia care li se potriveşte cel mai bine. Unele studii au arătat că sunt mulţi cei care se plâng de dureri de spate, deşi dorm pe saltele descrise ca fiind „ortopedice”, în plus, indiferent dacă au sau nu probleme cu spatele, cei care au un număr mai mare de kilograme, vor avea, cu siguranţă, nevoie de paturi cu un grad mai mare de fermitate decât ceilalţi.

Este recomandat ca atunci când vă propuneţi să cumpăraţi un pat şi o saltea potrivită să încercaţi cât mai multe şi să vă aşezaţi pe pat, în poziţia preferată de somn, şi să staţi suficient de mult timp în acea poziţie pentru a vă da seama dacă salteauy şi patul respectiv sunt, într-adevăr, cele potrivite. În plus, ar trebui să evitaţi să mergeţi la cumpărături atunci când sunteţi obosiţi, pentru că, după toate probabilităţile, orice pat şi saltea vi se vor părea confortabile.

Cum arată patul potrivit?

Căutaţi un pat care să se potrivească în camera în care îl veţi aşeza.

Dacă vreţi ca patul să fie piesa-centrală a dormitorului, puteţi alege unul care să creeze un impact puternic: un pat cu cadru metalic sau unul ornat cu elemente rococo va putea atinge, fără îndoială, acest ţel. Un pat jos, de inspiraţie asiatică, va contrinui la crearea unei atmosfere calme, de linişte şi echilibru. 

Când este momentul potivit pentru a cumpăra un pat nou?

Veţi dori probabil un pat nou atunci când aveţi în vedere un nou proiect de casă, când vreţi să interveniţi asupra (sau să schimbaţi complet) înfăţişarea unei camere sau, pur şi simplu, când v-aţi săturat de patul vechi pe care îl aveaţi.

O saltea ar trebui să reziste de la opt până la 10 ani pe o suprafaţă fixă şi de la 10 la 15 ani pe o suprafaţă flexibilă (spre exemplu, un sistem de arcuri). În ciuda efectului pe care cadrul patul îl are asupra saltelei pe care o folosiţi, trebuie să aveţi în vedere că în cazul în care acesta este prevăzut cu o suprafaţă fixă de susţinere a saltelei va trebui probabil, ca după perioada indicată, să înlocuiţi doar salteaua, pe când în cazul unui cadru prevăzut cu o suprafaţă flexibilă, există multe şanse ca şi aceea să se deterioreze semnificativ, în timp, şi să fie nevoie să fie înlocuită, odată cu salteaua.

În general, dacă vă treziţi cu dureri de spate care dispar pe parcursul zilei sau salteaua este vizibil deteriorată, este recomandat să vă gândiţi la a cumpăra un pat nou sau cel puţin o saltea nouă.

Paturi speciale

Există paturi special concepute pentru a se adecva cât mai bine nevoilor utilizatorilor. Astfel de paturi au în vedere şi situaţiile în care partenerii care împart un pat au nevoi foarte diferite pentru a se simţi comfortabil. Este, spre exemplu, cazul cuplurilor în care greutatea celor doi parteneri este foarte diferită.

Există paturi care cuprind două saltele diferite şi care pot fi unite în unul singur sau despărţine în două paturi individuale, mai mici. În acest caz, cele două saltele pot avea grade de fermitate diferite, în funcţie de nevoile specifice ale celui care le foloseşte. Există, de asemenea saltele care combină zone cu fermitate diferită fie de o parte şi de alta, fie pe lungime, în funţie de zonele de presiune create de corp. Sunt şi saltele ce pot fi ajustate prin telecomandă şi care funcţionează pe baza unui sistem de pompe de aer.    

Şi paturile pot fi ajustate. Au fost inventate paturi care pot fi operate printr-un sistem electric şi care pot fi ajustate. Unele au incorporată şi funcţia de masaj.