Home |

Mobilierul pentru hol

Mobilierul pentru hol

Mobilierul pentru hol

Deşi este un spaţiu cu mult potenţial, holul sfârşeşte de multe ori în a fi neglijat. Fiind o încăpere cu formă şi dimensiuni mai puţin convenţionale, raportat la restul camerelor dintr-o locuinţă, spaţiul pe care îl pune la dispoziţie nu este uşor de gestionat. Totuşi, nu ar trebui să pierzi din vedere că holul este o zonă importantă a casei tale, zonă căreia ar trebui să îi acorzi atenţie pentru a putea exploata eficient dimensiunea ei funcţională şi, totodată, pentru a nu rata aspectul estetic. În fond, de cele mai multe ori, holul este încăperea care te întâmpină atunci când intri într-o locuinţă aşa că principiile ce ţin de design interior nu ar trebui să fie neglijate nici aici. 

Ce ar trebui făcut pentru a folosi cu adevărat eficient spaţiul pus la dispoziţie de hol? În primul rând ar trebui să te gândeşti cum ai putea acoperi toate nevoile specifice acestei încăperi. Gândeşte-te la gesturile tale atunci când te întorci sau când pleci de acasă. Vrei, probabil să îţi încalţi pantofii sau, dimpotrivă, să scapi cât mai repede de ei – ai fi vrut poate să-i arunci din picioare încă dinainte de a intra şi ai fi făcut-o dacă nu te temeai de privirile critice ale vecinilor. Aşadar, pantofarul este, de cele mai multe ori, indispensabil pentru holul unei case. Acest obiect de mobilier te poate ajuta să ordonezi încălţămintea care, oricât te-ai strădui, se adună mai mereu lângă uşa de la intrare, făcând ca primul contact cu locuinţa să nu fie tocmai cea mai plăcută experienţă. Cu siguranţă îţi displace ca printre primele lucruri pe care le vezi când ajungi acasă să fie mulţimea de pantofi „aliniaţi” de-a lungul peretelui. Şi pentru că suntem la capitolul încălţăminte, nu putem trece cu vederea, importanţa unui taburet, scaun sau fotoliu care ar putea face ca încălţarea şi descălţarea să fie cu mult mai confortabile.

De altfel, senzaţia de acumulare pomenită mai sus care devine cu atât mai iritantă şi obositoare cu cât sunt mai multe elementele care „se acumulează”, nu e dată, în cazul holurilor, în mod special a celui de la intrare, numai de încălţăminte. Hainele au acelaşi efect. Gândeşte-te la un cuier supraîncărcat, pe care, mai ales în sezonul rece, abia îl mai poţi zări, de sub maldărul de geci, paltoane, fulare şi altele asemenea. Ideal ar fi fie să îţi alegi un cuier care să dispună de spaţii de depozitare, eventual cu o uşă sau două pentru a-ţi putea aşeza hainele pe umeraşe şi cu câteva rafturi sau sertare, în care să poţi uşor aranja accesoriile mici cum sunt eşarfele, mănuşile etc. Dacă însă preferi un cuier fără spaţii de depozitare incorporate, aşa cum este, spre exemplu cuierul tip pom, ar fi probabil recomandat să aşezi alături şi un dulap care să preia excesul, exces care, cu siguranţă, nu va întârzia să apară.   

Un alt element indispensabil pentru hol este oglinda. De câte ori nu ţi s-a întâmplat ca înainte de a ieşi din casă, să vrei să mai arunci o privire asupra „ansamblului”, să vezi facă pantalonii vin bine cu pantofii, dacă eşarfa se potriveşte cu sacoul sau dacă hanoracul merge bine cu tricoul ales. Pentru ultimele verificări ţi-ar fi de folos o oglindă care să fie aşezată, strategic, cât mai aproape de ieşire. Dacă nu vrei să îţi folosească doar pentru a-ţi potrivi pălăria, ar fi indicat să optezi pentru o oglindă mare, de perete, cu lungimea mai mare de 100cm. Pentru una sau mai multe. Cu cât mai multe, cu atât mai bine (cu condiţia, desigur să fie elegant şi potrivit integrate în spaţiu) pentru că oglinzile constituie un truc foarte la îndemână pentru a crea senzaţia de spaţiu.  

Pentru a putea organiza eficient spaţiul pe care ţi-l pune la dispoziţie holul, nu este necesar să fii specialist în design interior, este suficient să corelezi inteligent nevoile pe care ai avea nevoie ca această încăpere să le rezolve, cu mobilierul adecvat. Dacă faci alegerile potrivite şi optezi, spre exemplu, pentru corpuri de mobilier cu uşi şi/sau sertare, care să acopere din podea până la tavan un perete întreg, ai toate şansele să te alegi cu spaţiu în plus care să rezolve problema obiectelor care par să nu-şi găsească nicăieri locul, de la genţile pentru bagaje, la coşul pentru picnic sau obiectele de bricolaj.   

Update cookies preferences