Batai de cap in casa noua - Culoarea
Alegerea culorilor intr-o casa iti poate cauza adevarate batai de cap. Una e sa alegi verde cand vine vorba despre o haina, altfel sta treaba cand trebuie sa alegi culoarea peretilor sau a decoratiunilor. Sa alegi, oare, tonuri neutre in toata casa, sau poate sa combini nuanta preferata de albastru pe undeva? Parca nici ideea de culori la moda nu suna rau, nu-i asa?
Articolul de mai jos nu te va invata ce culori sa alegi in casa ta, ci iti va da cateva tips-uri care iti fac viata mai usoara, cand vine marele moment al alegerii culorilor pe care le vei pune… pe pereti.
– In primul rand, daca ai un element arhitectural care predomina in toata casa, poti folsi aceeasi culoare pentru el, pentru ca va da senzatia de continuitate. Fie ca vorbim despre niste grinzi sau despre tocurile usilor, acestea pot fi vopsite intr-o tenta mai inchisa sau mai deschisa fata de culoarea pe care o vei folosi pentru pereti. Astfel, vor iesi in evidenta si vor fi “pata de culoare” din casa;
– Nu uita, culoarea seteaza mood-ul dintr-o camera, asa ca alege culoarea in functie de ceea ce vrei sa iti transmita camera, ceea ce vrei sa simti tu in acea camera. In acest caz, poti folosi fie aceleasi culori, dar tonuri si nuante diferite in fiecare camera – pentru ca, in primul rand vei avea continuitate, dar si diversitate (nu vei folosi aceeasi culoare peste tot, ci tonuri diferite ale aceleiasi culori) – fiecare camera va avea propria personalitate, fie culori diferite, in functie de specificul camerei;
– Ce spui despre culorile tipatoare, la moda? Fucsia, corai, cum iti suna? Sfatul nostru este sa nu folosesti aceste culori pentru toata casa, ci doar ca tenta de culoare. Se demodeaza si pe urma vei fi nevoit sa iei toata munca de la capat – ales culori, varuit, decorat. Nu suna prea tentant, nu-i asa?
– Cu toate acestea, sa nu iti fie teama sa alegi o culoare puternica, daca iti place! Oamenilor le este teama de culorile tari, insa noi te sfatuim sa iti urmezi instinctul. Ia o mostra de culoare si testeaza, atat intr-un loc in care este lumina de soare, cat si intr-unul luminat artificial. Daca iti place rezultatul, foloseste acele culori!
– Poti folosi albastru si alb sau galben pentru bucatarie, rosu si negru pentru o camera foarte formala, verde deschis pentru camera in care dormi. Poti, de asemenea, combina maro ciocolatiu cu crem, pentru o camera de studiu; tonurile de gri combinate cu albastru arata foarte bine, la fel si kakiul combinat cu albastru navy sau verdele inchis cu kaki. Totul depinde de cat de departe vrei sa mergi tu, cand vine vorba de culoare!
– Foloseste regula 60-30-10, cand alegi culoarea. Imparte spatiul intr-o camera, cand decorezi, si alege asa: 60% culoarea dominanta, 30% culoarea secundara si 10% culoarea-accent. Nu ai cum sa dai gres!
– O alta idee ar fi sa nu alegi, nici pentru pereti, nici pentru decoratiunile din casa, culori in care nu arati bine. De exemplu, daca nu te prinde rosu, nu lua o canapea rosie!
– Inspira-te din natura si foloseste tonuri inchise in partea de jos a camerei (podea, carpete) iar apoi, pe verticala, tot mai deschise, inspre tavan.
Cel mai imporant, atunci cand alegi culorie intr-o casa, este sa fii tu insuti, sa te defineasca fiecare particica din casa ta. Fie ca vorbim de pereti sau de decoratiuni, alege exact ceea ce-ti place, deoarece casa este proiectia ta!