Home |

Gradul de confort al locuinţelor

Gradul de confort al locuinţelor

  1. Gradul de confort al locuinţelor

Auzim adesea vorbindu-se despre gradul de confort al locuinţei şi, probabil, deşi majoritatea ştim că acestea pot fi locuinţe confort 1, 2 sau 3, puţin sunt cei care înţeleg ce anume descriu aceste categorii. Este important ca ele să fie explicate, pentru că înţelegându-le ne vom putea face alegerile în cunoştinţă de cauză. În plus, ne vom putea orienta mai uşor printre anunţurile care descriu astfel locuinţele, întrucât vom şti, în funcţie de gradul de confort indicat, dacă este vorbe despre case ieftine sau despre case costisitoare, despre case mici sau, dimpotrivă, despre case mari.

În mod convenţional, confortul unei locuinţe este stabilit în funcţie de suprafaţa acesteia. Actul prin care este reglementat gradul de confort, în funcţie de suprafaţă este Decretul-Lege nr.61 din 7 februarie, 1990.

Gradul de confort

garsonieră

2 camere

3 camere

4 camere

5 camere

sporit

37 m2

55 m2

78 m2

100 m2

118 m2

I

30 m2

50 m2

65 m2

80 m2

-

II

23 m2

36 m2

48 m2

60 m2

-

III

< 23 m2

< 36 m2

< 48 m2

< 60 m2

-

 

Este important de precizat că valorile incluse în tabelul de mai sus se referă la suprafaţa utilă a locuinţelor, nu la cea construită. Aşadar pentru calcularea suprafeţei se au în vedere camerele apartamentelor, toaleta(ele), bucătăria, holurile, cămările şi debaralele, dar nu şi suprafaţa balconului, a beciului, a boxei, a garajului şi, eventual, a podului sau a scărilor interioare pentru locuinţele de tip duplex. Nu sunt incluse nici grosimile pereţilor, fie ei interiori sau exteriori.

În stabilirea gradului de confort al unei locuinţe se pot avea în vedere şi alte aspecte. Contribuie semnificativ şi modul de dispunere al apartamentelor, dacă sunt decomandate, semidecomandate sau ne-decomandate.  Apartamentele decomandate sunt cele în care accesul în fiecare cameră se poate face dintr-un hol, deci nu se trece dintr-o cameră în alta. Cele semidecomandate sunt acelea în care accesul  se face printr-un hol către unele camere şi trecându-se dintr-o cameră în alta, pentru altele. Apartamentele nedecomandate sunt mai rar întâlnite şi sunt cele în care se trece exclusiv dintr-o cameră în alta.

Dacă se intenţionează vânzarea, cumpărarea sau închirierea unei locuinţe, nu pot fi neglijate, în stabilirea preţului, nici etajul la care se află locuinţa, starea imobilului în care se află locuinţa, inclusiv anul de construcţie şi, desigur, starea tehnică a acesteia (dacă are îmbunătăţiri sau nu, dacă toate utilităţile funcţionează corect etc.)

Update cookies preferences