Granitul lichid
Granitul lichid – un material revoluţionar în construcţii
Cei de la MERI (Materials and Engineering Research Institute), din Marea Britanie, au creat, cu ceva timp în urmă, un material care poate conduce domeniul construcţiilor spre noi căi de dezvoltare. Este vorba despre granitul lichid.
Acest material poate fi utilizat în mare măsură asemeni betonului clasic, putând fi turnat în aceeaşi manieră. Este, de accea ideal pentru a izola împotriva focului spaţiile altfel greu accesibile aşa cum sunt, spre exemplu spaţiile dintre circuitele electrice şi conductele de ventilaţie, unde materialele tradiţionale rezistente la foc nu pot pătrunde. Granitul lichid nu numai că poate suporta temperaturi de până la 1100 de grade Celsius, dar reuşeşte, totodată, să îşi menţină pe termen lung rezistenţa la căldură şi nu explodează asemeni betonului obişnuit.
În plus, este un material care este compus dintr-o bază de la 30 până la 70% de elemente reciclate şi conţine mai puţin de o treime din cimentul folosit în compoziţia betonului prefabricat. Datorită acestor proprietăţi, granitul lichid are o amprentă de carbon redusă şi este, spre deosebire de alte materiale, o alternativă ecologică.
Unul dintre cei care au lucrat la crearea acestui material, profesorul Pal Mangat, descria granitul lichid ca fiind un material foarte versatil care poate fi folosit în spaţii în care menţinerea securităţii este de o importanţă crucială. Profesorul Mangat amintea centralele electrice şi clădirile comerciale sau de locuinţe, argumentând că o construcţie în care se foloseşte granitul lichid poate oferi, în cazuri de urgenţă, posibilitatea să se câştige mai mult timp pentru evacuare.
Licenţa pentru acest produs o deţine Roystonbased Liquid Granite Ltd, un concern format din Total Firestopping Solutions Ltd şi North Barnsley Partnership Ltd. Tot ei sunt cei care au dreptul de a comercializa granitul lichid.
La fel ca toate materialele inovative şi acesta poate conduce la orientarea domeniului construcţiilor spre noi opţiuni aflate până acum în stadiul de proiecte potenţiale şi poate, de asemenea, să inspire idei noi. De altfel arhitecţii şi constructorii s-au arăta deja foarte interesaţi de potenţialul granitului lichid şi materialul a fost folosit în proiecte precum Satul Olimpic sau Stratford Shopping Centre din Londra. În aceste construcţii granitul lichid a fost integrat sub forma unor buiandrugi produşi de King Stone Products.
Apreciat pentru proprietăţile care îl recomandă ca fiind un material sigur, foarte potrivit pentru construcţiile care trebuie să asigure siguranţa celor pe care îi găzduiesc (pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp), granitul lichid s-ar preta, fără îndoială, şi proiectelor de casă. Ar fi probabil cu atât mai potrivit integrat în proiecte de case moderne care să reuşească să transmită gustul pentru nou şi inovaţie nu numai prin aspect şi compartimentare, ci şi prin materialele utilizate pentru a pune în practică soluţiile pe care le propun sau le urmăresc.