Home |

Bibliotecile şi designul interior

Bibliotecile şi designul interior

Bibliotecile şi designul interior

În vreme ce unii nu găsesc rostul bibliotecilor şi, deşi îşi cumpără aceste obiecte de mobilier, o fac doar pentru a avea decorul complet al living-ului aşa cum este el înţeles în sensul clasic, alţii nu găsesc niciodată suficient spaţiu pentru a-şi depozita cărţile de care nu se îndură nicicum să se despartă. Acest articol se adresează mai degrabă celei de-a doua categorii şi încearcă să propună câteva soluţii pentru a rezolva într-o manieră eficientă şi estetică problema spaţiului insuficient.

Dacă ai umplut deja toate bibliotecile şi rafturile din casă, dar simţi că nu ai epuizat încă librăriile şi anticariatele şi te temi că nu vei putea integra armonios în locuinţa ta noile apariţii lansate la ultimul târg de carte la care ai participat sau ediţiile rare găsite prin anticariate, nu dispera, specialiştii în design interior spun că se vor găsi mereu spaţii neexploatate care pot fi valorificate ingenios, fără a altera armonia originală şi fără a-ţi supraîncărca locuinţa.

Fă-o parte din decor

Nu considera biblioteca un obiect standard de mobilier. Poate fi, dar nu este obligatoriu. Nu trebuie să te limitezi la modelul obişnuit, drept, cu rafturi orizontale. Poţi face astfel încât să arate mult mai interesant instalând rafturi dispuse în unghiuri diferite. O astfel de opţiune poate transforma semnificativ spaţiul căruia îi este aplicată şi poate deveni, deşi poate nu asta se intenţionase în planul iniţial de design initerior, un punct central al încăperii. Şi nu este doar o chestiune de unghiuri, o bibliotecă circulară poate arăta, de asemenea, foarte bine, mai ales dacă este dispusă în jurul unei ferestre rotunde. În plus, aceasta nu ar fi deloc o opţiune de neglijat nici din punct de vedere al felului cum este înţeleasă utilitatea diferitelor spaţii. Orice arhitect îţi va recomanda să alegi să plasezi locul destinat lecturii undeva în apropierea unei ferestre. Optând pentru o astfel de bibliotecă ai putea împuşca doi iepuri dintr-o lovitiură, ai avea atât lumina naturală necesară, cât şi cărţile preferate la îndemână.

Evită efectul de supraîncărcare

Cărţile sunt, prin natura lor, elemente plăcute vizual. Am putea aminti în acest sens vremea în care cei din înalta societate simulau existenţa unei biblioteci pictând una pe pereţii încăperilor pe care voiau să le pună în valoare sau în care îşi umpleau rafturile cu volume lipsite de conţinut, dar frumos legate în piele, pentru că, nu-i aşa, dădeau bine. Am depăşit, sperăm, perioada în care să poată fi concepută acest gen de ipocrizie, dar, am depăşit, totodată, atât în arhitectură, cât şi în designul de interior, apetenţa pentru decorativ. Cei care sunt întru-totul cuceriţi de minimalism şi linii cât mai simple, pot opta pentru a-şi ţine inclusiv cărţile în spatele uşilor închise. A avea biblioteci care se închid, dacă se închid, cu uşi de sticlă, e o convenţie ca oricare alta. Nimeni nu te opreşte să alegi o bibliotecă tip dulap pe care să o închizi sau să o ţii deschisă, după cum îţi convine mai bine într-un moment sau altul.

O bibliotecă de tip built-in

Mergând cumva pe aceeaşi idee a evitării senzaţiei de supraîncărcare, poţi opta pentru rafturi integrate în perete. Eviţi astfel încărcarea peretelui cu un corp de mobilier a cărui adăugare ar devini, astfel, inutilă.

Efectul obţinut e interesant, dar o astfel de alegere trebuie gândită bine, nu doar pentru că trebuie discutată din timp cu arhitectul care se ocupă de proiectul de casă (peretele în care va fi incorporată nu va fi, cu siguranţă, unul standard), ci şi pentru că, evident, implică o doză de inflexibilitate. Acesta este, probabil, singurul tip de bibliotecă pe care n-o vei putea-o muta ori de câte ori decizi să redecorezi.